Βιβλίο,  Παιδαγωγικά

Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά

Για «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ευγένιου Τριβιζά έχουν γραφτεί τόσα και τόσα, αλλά όσα και να γραφτούν δε θα είναι ποτέ αρκετά. Είναι μια ιστορία που παίρνει το κλασικό παραμύθι «Τα τρια γουρουνάκια» και το διασκευάζει ώστε να μας δώσει ένα άλλο μήνυμα. Το μήνυμα της αγάπης που όλα τα μπορεί.

Έχουμε λοιπόν τον Ρούνι Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι που θέλει να γκρεμίσει τα σπίτια που φτιάχνουν τα λυκάκια. Έτσι, κι αυτά χτίζουν όλο και πιο γερά σπίτια για να τον κρατήσουν απ’ έξω, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Ο Ρούνι- Ρούνι, βρίσκει τρόπους και τα γκρεμίζει όλα! Ώσπου… αποφασίζουν να φτιάξουν ένα σπίτι με όλη τους την αγάπη, κι ας μην είναι γερό. Κι ως δια μαγείας… ο Ρούνι – Ρούνι αλλάζει! Γίνεται ένα θαυμάσιο καλό γουρούνι κι όλοι ζουν ευτυχισμένοι.

Αυτή η ιστορία είναι τόσο καλογραμμένη, με χιούμορ, σκόρπια στιχάκια και κάποιες απαραίτητες επαναλήψεις, που τα μικρά παιδιά την λατρεύουν! Περνάει όμως κι ένα σημαντικό μήνυμα. Όταν πλησιάσουμε αυτόν που μας αδικεί με αγάπη, τότε θα αλλάξει. Γιατί, ποιος άλλος να είναι άραγε ο λόγος που μας πληγώνει κάποιος, αν δεν είναι κι ο ίδιος πληγωμένος; Τα παιδιά καταλαβαίνουν, ότι με την ομορφιά της ψυχής, ακόμα κι ο πιο σκληρός μπορεί να «λυγίσει». Αν το θύμα αποφασίσει ότι δεν είναι θύμα πια και υψώσει ανάστημα με τρόπο όμορφο, ίσως ο θύτης αποφασίσει να αποβάλει κι αυτός τον ρόλο του. Ίσως ο θύτης υπήρξε κάποτε κι αυτός θύμα κι αυτό που χρειάζεται είναι αποδοχή και μια μεγάλη αγκαλιά.

Πηγή: “Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά”, tovivlio.net

https://tovivlio.net/%CE%A4%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%95%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%A4%CF%81%CE%B9/