Έμφυλες προκαταλήψεις και στερεότυπα
Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο μπορούν να έχουν βαθιές επιπτώσεις τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι προκαταλήψεις φύλου εκδηλώνονται και επηρεάζουν διάφορες πτυχές της ζωής, είτε αναφερόμαστε στο εργασιακό περιβάλλον, είτε στο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε στην αντιμετώπιση των Μ.Μ.Ε, είτε στο σύστημα υγείας, είτε στην προσδοκία του γονεϊκού ρόλου, ή της διαφοράς ως προς την ανατροφή. Παράλληλα οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα επηρεάζουν την καταλληλότητα των ήδη υπαρχουσών παρεμβάσεων που συχνά δεν ανταποκρίνονται στις ξεχωριστές ανάγκες των γυναικών.
Στο εργασιακό χώρο, τα επαγγελματικά στερεότυπα, αναπαράγουν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Επικρατούν το μισθολογικό χάσμα, τα στερεότυπα ηγεσίας καθώς και το λεγόμενο “ταβάνι”, δηλαδή τα όρια επαγγελματικής εξέλιξης για τις γυναίκες. Στην εκπαίδευση, επικρατούν ακόμα τα στερεότυπα σχετικά με τις ικανότητες του φύλου, ενδεχομένως και σε διαφορετική μεταχείριση, περιορίζοντας τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές.
Τα μέσα ενημέρωσης συχνά ενισχύουν τους παραδοσιακούς ρόλους και τα στερεότυπα των φύλων. Οι γυναίκες μπορεί να απεικονίζονται ως υπερβολικά εστιασμένες στην εμφάνιση ή περιορισμένες σε παραδοσιακούς ρόλους φροντίδας, ή να αντικειμενοποιηθούν μειώνοντας την αξία τους στη φυσική εμφάνιση και ενισχύοντας τα επιβλαβή στερεότυπα. Τα στερεότυπα μπορούν να συμβάλουν στην κανονικοποίηση της βίας με βάση το φύλο. Τα θύματα μπορεί να αντιμετωπίσουν την ευθύνη ή τη δυσπιστία που βασίζεται σε υποθέσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ή τον χαρακτήρα τους. Οι προκαταλήψεις λόγω φύλου μπορεί να οδηγήσουν σε διακρίσεις και παρενόχληση σε διάφορα περιβάλλοντα, διαιωνίζοντας άνιση δυναμική εξουσίας.
Στην κοινωνική έρευνα συχνά παραγνωρίζεται ο παράγοντας του φύλου, γεγονός που ενισχύει την μη ισότιμη και ισόρροπη κατάσταση που επικρατεί ακόμα και σήμερα στη Δύση. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα επικρατούν ακόμα και σήμερα και συχνά η διαφορά ανάμεσα στα φύλα εξαντλείται στην βιολογική διάσταση, ενισχύοντας την ανισότητα, ενώ δεν γίνεται αντιληπτή ως παράμετρος που επηρεάζει και επηρεάζεται με άλλες κοινωνικές μεταβλητές όπως η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία, η εθνικότητα κλπ.