Ευαισθητοποίηση,  Ψυχολογία

Βody Shaming

To Body Shaming μπορεί να είναι αρκετά διαδεδομένο και φαινομενικά αθώο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι. Η ευγένεια και ο σεβασμός προς τους άλλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας, καθώς και το να δίνουμε χώρο στο διαφορετικό, είναι απαραίτητα στοιχεία που λειτουργούν προληπτικά.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ενθάρρυνση προς την αποδοχή και την επικρότηση του σχήματος και της διαφορετικότητας της εμφάνισης, και να γίνει εστιασμός στην υγεία του ατόμου και όχι στο μεγέθος και το σωματικό βάρους.


Τρόποι που μπορεί κάποιος να σταματήσει την κουλτούρα του Body Shaming:


-Σταματήστε να μιλάτε για τα σώματα των άλλων ανθρώπων.
-Δεν θα πρέπει να το δέχεστε, ή να συμμετέχετε ή να ανέχεστε τέτοιου είδους λόγια ή πράξεις.
-Αναζητήστε τα θετικά στοιχεία στους άλλους και αναδείξτε τα.
-Μπείτε στην διαδικασία παρατήρησης της σκέψης σας και της αναγνώρισης την δική σας προκατάληψης ή κρίσης.
-Δώστε έμφαση στην ουδετερότητα του σώματος. Η ουδετερότητα του σώματος έχει προσδώσει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη στην ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έννοια της αποδοχής του σώματος όπως ακριβώς είναι, χωρίς να μπαίνεις στην διαδικασία της κριτικής. Αυτό μπορεί να ισχύει για το σώμα σας και τα σώματα των άλλων. Αυτή η μέθοδος έχει την ικανότητα να ενθαρρύνει στο άτομο την εστίαση των θετικότερων λειτουργιών που μπορεί να εκτελέσει το σώμα. Η μάθηση αυτής μπορεί να επιφέρει βελτίωση ως προς την θετικότερη στάση ως προς το σώμα μας, βελτίωση σε σχέση με το φαγητό και τόνωση της αυτοεκτίμησης.
-Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε για το δικό σας σώμα
Η κουλτούρα της κοινωνίας μας προάγει στο να δίνουμε έμφαση στα αρνητικά μας χαρακτηριστικά και που πρέπει να βελτιώσουμε, για αυτό ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση για εμάς στο να μιλάμε θετικά για το σώμα μας. Βέβαια αυτό είναι κάτι το υγιές και σταματά στην πρόκληση αρνητικών συνεπειών στα άτομα.
-Μιλήστε! Σημαντικό είναι όταν προκαλείτε κακό σε κάποιον να μιλήσετε. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να είναι συναισθηματικά και σωματικά ασφαλές ώστε να το κάνετε. Αν δείτε ότι κάποιο άτομο κάνει κάποιο αρνητικό σχόλιο για το μέγεθος του σώματος, την ηλικία, το ντύσιμο, τα μαλλιά, μπορείτε να του επισημάνετε ότι είναι αγενές να μιλά κάποιος για το σώμα άλλων ανθρώπων. Εάν αυτό συμβαίνει σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, τότε έχετε την δυνατότητα να το επισημάνετε με πιο έντονο τρόπο, δίνοντας τους να καταλάβουν ότι οι αρνητικές απόψεις τους για τα σώματα άλλων ή του δικού σας σώματος δεν σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.


Το Body Shaming είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, αλλά είναι στο χέρι μας να σταματήσει να διαιωνίζεται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να ενημερωνόμαστε και να αναπτύσσουμε κριτική σκέψη ώστε να αναπτύξουμε άμυνες ως προς τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.