Ευαισθητοποίηση

Σιωπή, διπλός κόμπος

“Η σιωπή είναι χρυσός”, συνηθίσαμε να λέμε.

Πραγματικά η σιωπή είναι χρυσός, όταν έχεις να πεις μόνο αρνητικά, να γκρινιάξεις, να μιζεριάσεις, να υποσχεθείς χωρίς να αναλάβεις την ευθύνη, να πληγώσεις τους άλλους ή να κρίνεις χωρίς πρώτα να σκεφτείς. Τότε η σιωπή δείχνει υπευθυνότητα, αξιοπιστία και σύνεση.

Όμως συχνά η σιωπή έρχεται ως αποτέλεσμα φόβου, αδυναμίας, αδιεξόδων, δευτερογενών οφελών και αυτοπροστασίας. Τα αποτέλεσματα μπορεί να είναι η ενίσχυση μιας συμπεριφοράς, η συγκάλυψη και η αίσθηση πνιξίματος.

Δημιουργείται έτσι μια κατάσταση διπλού δεσμού, διπλού κόμπου που το κόστος και στις δύο περιπτώσεις είναι μεγάλο. Η ακροβασία αυτή αντιμετωπίζεται με αυθεντικότητα, ευγενή κίνητρα και αποφασιστικότητα.

“Σώπα, μη μιλάς Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή, κόψε τη φωνή σου, σώπασε επιτέλους. Κι αν ο λόγος είναι αργυρός, η σιωπή είναι χρυσός.

Τα πρώτα λόγια που άκουσα από παιδί.

Έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα, μου λέγανε: «Σώπα». Στο σχολείο μου κρύψαν την αλήθεια τη μισή, μου λέγανε: «Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!» Με φιλούσε το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα και μου λέγανε: «Κοίτα μην πείς τίποτα, σσσς…σώπα» Κόψε τη φωνή σου και μη μιλάς, σώπαινε.

Και αυτό βάσταξε μέχρι τα είκοσί μου χρόνια. Ο λόγος του μεγάλου η σιωπή του μικρού. Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο, «Τι σε νοιάζει εσένα;», μου λέγανε, «θα βρείς τον μπελά σου, σώπα». Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι: «Μη χώνεις τη μύτη σου παντού, κάνε πως δεν καταλαβαίνεις, σώπα».

Παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, η γυναίκα μου ήταν τίμια κι εργατική και ήξερε να σωπαίνει. Είχε μάνα συνετή, που της έλεγε: «Σώπα». Σε χρόνια δίσεκτα οι γονείς, οι γείτονες με συμβουλεύανε : «Μην ανακατεύεσαι, κάνε πως δεν είδες τίποτα. Σώπα» Μπορεί να μην είχαμε με δ’αύτους γνωριμίες ζηλευτές, με τους γείτονες, μας ένωνε, όμως, το «Σώπα».

Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος, σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο. Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι. Κατάπιαμε τη γλώσσα μας. Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε. Φτιάξαμε το σύλλογο του «Σώπα» και μαζευτήκαμε πολλοί μία πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!

Πετύχαμε πολλά,φτάσαμε ψηλά, μας δώσανε παράσημα, τα πάντα κι όλα πολύ. Εύκολα, μόνο με το «Σώπα». Μεγάλη τέχνη αυτό το «Σώπα». Μάθε το στη γυναίκα σου, στο παιδί σου, στην πεθερά σου κι όταν νιώσεις ανάγκη να μιλήσεις, ξερίζωσε τη γλώσσα σου και κάν’την να σωπάσει. Κόψ’την σύρριζα. Πέτα την στα σκυλιά. Το μόνο άχρηστο όργανο από τη στιγμή που δεν το μεταχειρίζεσαι σωστά.

Δεν θα έχεις έτσι εφιάλτες , τύψεις κι αμφιβολίες. Δε θα ντρέπεσαι τα παιδιά σου και θα γλιτώσεις από το βραχνά να μιλάς χωρίς να μιλάς, να λες : «Έχετε δίκιο, είμαι σαν κι εσάς» Αχ! Πόσο θα ‘θελα να μιλήσω ο κερατάς. Και δεν θα μιλάς , θα γίνεις φαφλατάς, θα σαλιαρίζεις αντί να μιλάς. Κόψε τη γλώσσα σου, κόψ’την αμέσως. Δεν έχεις περιθώρια. Γίνε μουγκός.

Αφού δε θα μιλήσεις, καλύτερα να το τολμήσεις. Κόψε τη γλώσσα σου. Για να είμαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου, ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς κρατώ τη γλώσσα μου, γιατί νομίζω πως θα ’ρθει η στιγμή που δεν θα αντέξω και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο , με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: «Μίλα!»…”

Ναζίμ Ασίν (απόδοση Γιάννης Ρίτσος) Σώπα, μη μιλάς