Παιδαγωγικά,  Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης

“Στις σχέσεις, η εμπιστοσύνη δεν αφορά στην υπόσχεση ότι δεν θα πληγώσει ποτέ ο ένας τον άλλον.
Αφορά στην υπόσχεση ότι όταν πληγώσει ο ένας τον άλλον θα βρούμε μαζί έναν τρόπο για να το θεραπεύσουμε.”

Esther Perel

Η καλλιέργεια της ειλικρίνειας έχει τεράστια αξία γιατί αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης και της συναισθηματικής δύναμης των παιδιών.  Μέσα από την ειλικρίνεια αναπτύσσουν το χαρακτήρα τους και την αυτοεκτίμησή τους.

Η αγκαλιά, το χάδι, η στοργή, το ενδιαφέρον, είναι τα πρώτα και βασικότερα στοιχεία που δένουν, μετά τη γέννησή του, ένα παιδί με τους γονείς του και το κάνουν να τους εμπιστευθεί. Έτσι, το παιδί ξεκινά την αλληλεπίδρασή με το περιβάλλον και τον κόσμο που βρίσκεται γύρω του.

Η εμπιστοσύνη ξεκινά να διαμορφώνεται μέσα από την οικογένεια και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε άλλες κοινωνικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Erikson, η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο στάδιο της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης που διαμορφώνεται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου. Αν επιτύχει, το άτομο διαμορφώνει ένα αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας. Αν αποτύχει, το άτομο αποπροσανατολίζεται και έτσι οδηγείται προς την ανασφάλεια και την δυσπιστία.

Η ειλικρίνεια όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. 

Τα παιδιά είναι προσωπικότητες υπό διαμόρφωση, έχουν επιθυμίες, συναισθήματα, ελπίδες, προτιμήσεις. Αλλά έχουν και φόβους. Ένας μεγάλος φόβος των παιδιών είναι ότι οι γονείς τους δε θα τους καταλάβουν, θα τους κρίνουν αρνητικά ή θα σταματήσουν να τους αγαπούν αν μάθουν κάτι για αυτά που μπορεί να μην τους αρέσει. 

Τέτοια συναισθήματα πολύ συχνά λειτουργούν ανατρεπτικά σε μία ειλικρινή σχέση γονέα-παιδιού.

Το σημαντικό που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να κρατούν μια ανοιχτή στάση αποδοχής και διαθεσιμότητας προς τα παιδιά, να είναι ειλικρινείς και αξιόπιστοι.