
Η επίδραση της συγκοίμησης στη δυναμική της οικογένειας
Η συγκοίμηση, δηλαδή η πρακτική όπου οι γονείς μοιράζονται το κρεβάτι με τα μικρά παιδιά τους, μπορεί να έχει βαθύτερες ψυχολογικές προεκτάσεις όταν δεν προκύπτει από την ανάγκη φροντίδας αλλά ως μηχανισμός αποφυγής συντροφικών εντάσεων. Στο πλαίσιο της Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας, η πρακτική αυτή μπορεί να αντανακλά την τριγωνοποίηση, μια διαδικασία όπου το παιδί εισάγεται συναισθηματικά στο ζευγαρικό σύστημα με τρόπο που αποσπά την προσοχή από τα προβλήματα της σχέσης.
Η τριγωνοποίηση εμφανίζεται όταν οι γονείς ασυνείδητα προσκαλούν το παιδί στο κοινό κρεβάτι για να αποφύγουν την αντιμετώπιση συγκρούσεων ή συναισθηματικής αποστασιοποίησης στη συντροφική τους σχέση. Το παιδί ενδέχεται να βιώνει σύγχυση ρόλων και να γίνεται φορέας συναισθηματικών φορτίων που δεν του αναλογούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ταυτότητας “ταυτοποιημένου ασθενή”, όπου το παιδί γίνεται φορέας της έντασης και των δυσλειτουργιών της οικογένειας.
Οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο άγχος, προβλήματα αυτονομίας και δυσκολίες στη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, η έλλειψη σαφών ορίων μεταξύ των συζύγων και των παιδιών μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και να περιορίσει την ικανότητα των γονέων να λειτουργήσουν ως συντροφικό ζευγάρι.
Αντιμετωπίζοντας τη συγκοίμηση μέσα από το πρίσμα της Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας, η λύση περιλαμβάνει την ενίσχυση της επικοινωνίας των συντρόφων, την αναγνώριση των συναισθηματικών αποστάσεων και την αποκατάσταση των ορίων μεταξύ των ρόλων των μελών της οικογένειας. Η ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των πρακτικών μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και λειτουργικού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Βιβλιογραφία:
- Bowen, M. (1978). Family Therapy in Clinical Practice.
- Minuchin, S. (1974). Families and Family Therapy.
- Boszormenyi-Nagy, I., & Spark, G. (1973). Invisible Loyalties: Reciprocity in Intergenerational Family Therapy.
- Framo, J. L. (1981). Explorations in Marital and Family Therapy.
- Nichols, M. (2013). The Essentials of Family Therapy.

