Παιδαγωγικά

Παιδιά & Αναπνευστικές Λοιμώξεις: Αναγνωρίζοντας, Προλαμβάνοντας, Προστατεύοντας

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν συχνό φαινόμενο στον παιδικό πληθυσμό. Ορισμένες από τις πιο κοινές ιογενείς λοιμώξεις περιλαμβάνουν το κοινό κρυολογήμα, τη γρίπη, τον ιό της βρογχιολίτιδας (RSV) και τον κωροναϊό. Επίσηςσοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις μπορούν να προκύψουν από μικροβιακούς παράγοντες με κυριότερο εμπλεκόμενο παράγοντα τον στρεπτόκοκκο.

Η μετάδοση αυτών λοιμώξεων γίνεται συνήθως μέσω της επαφής με μια μολυσμένη επιφάνεια ή με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται στον αέρα κατά την ομιλία, τον βήχα και το φτάρνισμα από ένα ήδη μολυσμένο άτομο. Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί και με άμεση επαφή. Τα παιδιά είναι ευάλωτα λόγω της στενής τους επαφής σε περιβάλλοντα όπου μοιράζονται παιχνίδια και επαφές.

Τα συμπτώματα αυτών των λοιμώξεων συχνά περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, ρινική καταρρροή και ερεθισμό του λαιμού. Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει από απλή φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα με υψηλό πυρετό, έντονο πόνο στον λαιμό με δυσκολία στην κατάποση και κοκκινίλες στο δέρμα, μέχρι πιο σοβαρές επιπλοκές όπως ωτίτιδα ή και πνευμονία.

Για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων, είναι σημαντικό να τα παιδιά να μαθαίνουν και να ενθαρρύνονται από τους γονείς και το σχολικό περιβάλλον στην χρήση απλών κανόνων υγιεινής όπως πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το βήχα και το φτέρνισμα. Για τους γονείς, σημαντικό είναι να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα των λοιμώξεων και αν το παιδί τα εμφανίσει να το απομονώσουν από άλλα παιδιά και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Επίσης στο ευρύτερο πλαίσιο της πρόληψης πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η μέριμνα ώστε τα παιδιά να διατηρούν καλή υγειά μέσω της ισορροπημένης διατροφής, του επαρκούς ύπνου και της τακτικής άσκησης καθώς και η σημασία του εμβολιασμού με τα κατάλληλα εμβόλια που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων λοιμώξεων, όπως η γρίπη.

Αρθρογράφος: Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Παιδίατρος