Παιδαγωγικά,  Ψυχολογία

Πρώτη μέρα στο σχολείο και άγχος αποχωρισμού

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος αποχωρισμού της πρώτης ημέρας;


Η πρώτη μέρα του σχολείου είναι ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς και συχνά αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό και χαρά. Είναι επίσης φυσικό για τα παιδιά (και τους γονείς) να αισθάνονται άγχος για τον αποχαιρετισμό, και τα δάκρυα και οι εκρήξεις κατά την εγκατάλειψη του σχολείου δεν είναι ασυνήθιστα. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε συμβουλευτική γονέων για να βοηθήσετε με αυτές τις μεταβάσεις.

Για τα παιδιά, το να μην ξέρουν τι να περιμένουν είναι συχνά αυτό που οδηγεί το άγχος τους. Πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον με νέους ανθρώπους, ρουτίνες και κανόνες. Οι γονείς είναι συχνά ανήσυχοι για την αίσθηση ότι εγκαταλείπουν το παιδί τους και μπορεί να δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι το μικρό τους μεγαλώνει και γίνεται πιο ανεξάρτητο. Το άγχος των γονιών για την έναρξη του παιδιού τους στο σχολείο μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα παιδιά τους.

Ιδέες για να κάνετε τη μετάβαση του παιδιού σας στο σχολείο όσο το δυνατόν πιο ομαλή

Εξασκηθείτε στον χωρισμό από το παιδί σας πριν από τη μεγάλη μέρα

Εάν το παιδί σας δεν έχει συνηθίσει να αποχωρίζεται από εσάς, εξασκηθείτε να περνάτε χρόνο χωριστά σταδιακά. Για παράδειγμα, ξεκινήστε αφήνοντάς τα με έναν συγγενή ή οικείο φίλο για λίγες ώρες και αυξήστε σταδιακά. Φροντίστε να τους ανταμείψετε με πολλούς επαίνους για το πόσο περήφανοι είστε για τις προσπάθειές τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα επιβράβευσης όπου το παιδί σας κερδίζει ένα αυτοκόλλητο για κάθε μέρα που παρακολουθεί στο σχολείο χωρίς μεγάλη αντίσταση και κερδίζει μια ειδική ανταμοιβή όταν δεν φοβάται πλέον να χωρίσει για να πάει στο σχολείο.

Προετοιμάστε το παιδί σας για το τι να περιμένει και κάντε την μια ξεχωριστή μέρα για να την περιμένει
Ο τρόπος που μιλάτε στο παιδί σας για την έναρξη του σχολείου θα επηρεάσει το πώς νιώθει γι’ αυτό. Αν φαίνεστε ανήσυχοι ή νευρικοί θα το καταλάβουν και μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος. Προσπαθήστε να μειώσετε την αβεβαιότητα αρχίζοντας να μιλάτε για αυτήν τις εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου. Πείτε στο παιδί σας τι θα συμβεί το πρωί και πείτε του πόσο ενθουσιασμένοι είστε για τη διασκέδαση που πρόκειται να έχει. Μπορείτε να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία προετοιμασίας κάνοντας μια εκδρομή για να διαλέξει σχολικά είδη, ένα νέο κουτί γεύματος ή σχολική τσάντα για την πρώτη του μέρα.

Σχεδιάστε έναν τρόπο να διαχειριστείτε το δικό σας άγχος
Είναι φυσιολογικό για τους γονείς να αισθάνονται ανήσυχοι και συναισθηματικοί την πρώτη μέρα του σχολείου, ωστόσο, προσπαθήστε να αποφύγετε να το μεταφέρετε στο παιδί σας, ώστε να μην γίνει και εκείνο συναισθηματικό. Σκεφτείτε τι θα πείτε όταν αφήσετε το παιδί σας και τι θα πείτε στον εαυτό σας για να διαχειριστεί τα συναισθήματά σας.

Βρείτε μερικούς φίλους
Εάν το παιδί σας δεν γνωρίζει κανέναν στην τάξη του, προσπαθήστε να κανονίσετε κάποιες ημερομηνίες παιχνιδιού εκ των προτέρων με ένα ή δύο από τα άλλα παιδιά. Το παιδί σας θα αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την πρώτη του μέρα, αν υπάρχουν κάποια γνωστά πρόσωπα στο πλήθος. Μπορείτε επίσης να τους υπενθυμίσετε ότι θα δουν τους φίλους τους εάν αισθάνονται ανησυχία για την πρώτη τους μέρα.

Σχεδιάστε την τοποθεσία παραλαβής και να είστε στην ώρα τους
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό την πρώτη εβδομάδα του σχολείου. Θέλετε το παιδί σας να εμπιστεύεται ότι θα το πάρετε από όπου και πότε είπατε ότι θα το κάνετε. Όταν τα σηκώνετε, θυμίστε τους ότι τα πήρατε όπως ακριβώς υποσχεθήκατε.

Ένα οικείο αντικείμενο
Αν το παιδί σας είναι νευρικό για να ξεκινήσει το σχολείο κάτι που του θυμίζει το σπίτι, όπως αγαπημένο παιχνίδι, φωτογραφίες της οικογένειας, βιβλίο, μπουκάλι ποτού γεμάτο με ένα αγαπημένο ποτό ή κουτί μεσημεριανού γεύματος με μια ειδική απόλαυση μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την ανάγκη για αυτά τα είδη και μπορούν να καταργηθούν σταδιακά.

Μην παρατείνετε τα αντίο
Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου. Εμφανιστείτε σίγουροι, χαρούμενοι και ήρεμοι κατά την αποχώρηση και φύγετε ακόμα κι αν το παιδί σας κλαίει. Προσπαθήστε να τους οργανώσετε μια δραστηριότητα, πείτε αντίο, δώσε μια τελευταία αγκαλιά και αποχωρίστε. Εάν μείνετε με το παιδί σας για πολύ καιρό, θα στείλετε το μήνυμα ότι δεν είναι ασφαλές ή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ​​μόνο του.

Γιορτάστε την πρώτη τους μέρα
Πείτε στο παιδί σας πόσο περήφανοι είστε για αυτό που ολοκλήρωσε με γενναιότητα την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Μπορεί επίσης να θέλετε να σχεδιάσετε μια ιδιαίτερη απόλαυση που θα περιμένουν με ανυπομονησία, όπως να μαγειρέψουν το αγαπημένο τους γεύμα για δείπνο ή να πάτε για παγωτό.

Μην επικρίνετε το παιδί σας εάν δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αποχωριστεί, αποφύγετε να το επικρίνετε, να είστε αρνητικοί ή να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλους. Προσπαθήστε να δείχνετε ενσυναίσθηση με τα συναισθήματα του παιδιού σας, αλλά εκφράστε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μείνει στο σχολείο χωρίς εσάς.

Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το άγχος αποχωρισμού. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα του χωρισμού του παιδιού σας παραμένει για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες, του προκαλεί σημαντική αγωνία ή παρεμβαίνει στην ικανότητα του παιδιού σας να συνεχίσει την καθημερινή του ζωή, το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί από την ψυχολογική θεραπεία.