Ο θάνατος του Εμποράκου
Το θεατρικό έργο «Ο Θάνατος του Εμποράκου» (Death of a Salesman) του Άρθουρ Μίλλερ αφηγείται την τραγική ιστορία του Γουίλλυ Λόμαν, ενός ηλικιωμένου εμποράκου που παλεύει να αντιμετωπίσει τη διάψευση των ονείρων του, τη φθορά των σχέσεών του και την αναπόφευκτη πραγματικότητα της ζωής.
Η πλοκή κινείται ανάμεσα στο παρόν και στις αναμνήσεις του Γουίλλυ, αποκαλύπτοντας τις φιλοδοξίες, τα ψέματα και τα λάθη που έχουν διαμορφώσει τη ζωή του. Ο Γουίλλυ ζει στη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του, Λίντα, και τους δύο ενήλικους γιους του, τον Μπιφ και τον Χάπι. Παρά τις προσπάθειές του, η καριέρα του έχει παρακμάσει, και τα οικονομικά του δεν επαρκούν.
Ο Μπιφ, που κάποτε ήταν πολλά υποσχόμενος αθλητής, δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο του και ζει άνεργος και χαμένος. Ο Χάπι, αν και επαγγελματικά πιο σταθερός, διατηρεί μια ζωή γεμάτη επιφανειακές σχέσεις και κενότητα.
Η ιστορία κορυφώνεται με την κατάρρευση του Γουίλλυ, καθώς αντιμετωπίζει την αλήθεια για τη ζωή του και την οικογένειά του. Στο τέλος, παίρνει την απόφαση να αυτοκτονήσει, πιστεύοντας ότι η ασφαλιστική αποζημίωση θα δώσει στους γιους του μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.
Το έργο προσφέρει μια σκληρή κριτική του Αμερικανικού Ονείρου, αποκαλύπτοντας πώς η εμμονή με την επιτυχία, τον πλούτο και την κοινωνική αποδοχή μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική τραγωδία. Ο Γουίλλυ Λόμαν ενσαρκώνει το όνειρο αυτό, αλλά η αποτυχία του δείχνει την αποσύνθεση των αξιών που το στηρίζουν.
Ο Γουίλλυ ταυτίζει την αξία του με την επαγγελματική του επιτυχία και την κοινωνική του εικόνα, γεγονός που τον οδηγεί σε απόγνωση. Η αδυναμία του να αποδεχτεί την πραγματικότητα της ζωής του καταστρέφει τις σχέσεις του με την οικογένειά του.
Η χρήση αναδρομών δημιουργεί μια βαθιά ψυχολογική εικόνα του Γουίλλυ, επιτρέποντας στο κοινό να κατανοήσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Η πολυεπίπεδη αφήγηση αντικατοπτρίζει την ταραγμένη του ψυχή και την αδυναμία του να συμφιλιωθεί με το παρελθόν.
Παρά την εποχή που γράφτηκε, το έργο παραμένει επίκαιρο, καθώς οι πιέσεις για επιτυχία και κοινωνική αποδοχή συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη ζωή. Οι θεματικές του είναι διαχρονικές, κάνοντας τον Γουίλλυ έναν αντιήρωα που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών ανθρώπων.
Ο «Θάνατος του Εμποράκου» είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του σύγχρονου αμερικανικού δράματος. Με την ειλικρινή του απεικόνιση της ανθρώπινης αποτυχίας και την κριτική του στις κοινωνικές προσδοκίες, το έργο συνεχίζει να προκαλεί συγκίνηση και προβληματισμό στο κοινό παγκοσμίως.