Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια σήμερα;

Τα τελευταία χρόνια τα ζευγάρια χωρίζουν για πολλούς και διάφορους λόγους. 

Προβλήματα επικοινωνίας: Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο μία σχέση μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Αν τα ζευγάρια δεν μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, τότε η σχέση αναπόφευκτα θα αποτύχει. Η επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίλυση των προβλημάτων.

Προσδοκίες: Συχνά, τα ζευγάρια έχουν ορισμένες προσδοκίες από το άλλο άτομο, οι οποίες αν δεν πραγματοποιηθούν, φέρνουν οργή, απογοήτευση και θλίψη. Εάν μια γυναίκα (ή και άντρας αντίστοιχα) δεν γνωστοποιήσει αυτές τις προσδοκίες στο σύντροφό της, τότε το ζευγάρι θα αποστασιοποιηθεί. Επίσης είναι πιθανό η σχέση να αποτύχει αν ο ένας εκ των δύο αρνηθεί να ακούσει και μόνο τα παράπονα του άλλου.

Οικονομικά: Από τους βασικότερους λόγους διαζυγίου είναι τα οικονομικά. Τα ζευγάρια συχνά, αν δεν πάσχουν από έλλειψη χρημάτων, διαφωνούν στον τρόπο διαχείρισής τους. Οι καυγάδες που γεννιούνται εξαιτίας των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού μπορεί εύκολα να φέρει ένα διαζύγιο. 

Έλλειψη εμπιστοσύνης: Αν δεν έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, η σχέση σας θα φτάσει μια ώρα νωρίτερα στο τέλος. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προκαλεί ανασφάλεια που είναι συνήθως επιζήμια για έναν γάμο.

Ενδοοικογενειακή Βία: Εάν ο σύντροφός σου είναι σωματικά ή συναισθηματικά καταχρηστικός, μην κάνεις το λάθος καν να τον παντρευτείς. Ο γάμος αυτός είναι καταδικασμένος να λήξει σύντομα. Η βία είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε σχέση γι’ αυτό και είναι σημαντικό τα θύματα – έγγαμα και μη – να ζητάνε βοήθεια και να αποζητούν υποστήριξη προκειμένου να βρουν μια διέξοδο.

Αλλαγές: Είτε απότομα, είτε σιγά σιγά, όλοι αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Πολλές φορές τα ζευγάρια δεν καταφέρνουν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές αυτές με αποτέλεσμα συμβιβασμοί να μην γίνονται και ο γάμος να βουλιάζει.

Απουσία οικειότητας: Η σπίθα που υπήρχε κάποτε, έχει σβήσει και το ζευγάρι νιώθει αποκομμένο και αποξενωμένο. Πολλά ζευγάρια, ακόμα και εκείνα που είναι παντρεμένα πολλά χρόνια και έχουν και παιδιά, καταρρέουν μιας και δεν αναγνωρίζουν πλέον ο ένας τον άλλο.