Επιθέσεις στις Συνδέσεις
“Attacks on Linking”
Σύμφωνα με τον Bion, ο όρος δεσμός, αναφέρεται: α) στις συνδέσεις στον χώρο του ασυνείδητου φαντασιακού μεταξύ εγώ και των αντικειμένων του καθώς και μεταξύ δύο αντικειμένων και β) στους δεσμούς στο επίπεδο αντικειμενότροπων σχέσεων, όπως η σχέση μητέρας-παιδιού, αναλυτή-αναλυόμενου κ.α.
Υπονοείται βέβαια η καταστροφική επίθεση η οποία εξαπολύεται εναντίον του συνδέειν ή του συνδέεσθαι, εναντίον των δεσμών αγάπης, φιλίας, σεξουαλικότητας, έρωτα, τρυφερότητας, κατανόησης, ενσυναίσθησης, λεκτικής και συναισθηματικής επικοινωνίας και θετικών δεσμών γενικότερα.
Τα Ψυχωτικά και μη Ψυχωτικά Μέρη της Προσωπικότητας (Wilfred Bion)
Ο Bion διέφερε από τον Freud (ψύχωση ως σύγκρουση μεταξύ του Εγώ και του εξωτερικού κόσμου) σε δύο σημεία:
1. Το Εγώ δεν αποσύρεται ποτέ εντελώς από την πραγματικότητα. Το γεγονός ότι διατηρεί μια σύνδεση με την πραγματικότητα δείχνει την παρουσία ενός μη ψυχωτικού μέρους της προσωπικότητας, το οποίο είναι πάντα παρόν, ακόμη και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ψύχωσης.
2. Η απόσυρση από την πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Ο ψυχωτικός ζει κάτω από την κυριαρχία μιας φαντασίας, που βιώνεται ως γεγονός από τον εαυτό του.
Τα υψηλά επίπεδα εγγενούς και ανεπτυγμένης επιθετικότητας έχουν ως αποτέλεσμα σαδιστικές επιθέσεις στον άλλον (στο στήθος), οδηγώντας σε κατακερματισμό του μυαλού. Δηλαδή, όλα αυτά που τον κάνουν να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα που μισεί, εκδιώκονται. Ως αποτέλεσμα του κατακερματισμού, όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την παροχή των θεμελίων της κατανόησης είναι πλέον μη διαθέσιμα ή τουλάχιστον έχουν τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.
Εφόσον το άτομο δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα, επιτίθεται στη σύνδεση. Το ψυχωτικό μέρος του νου επιδιώκει να καταστρέψει τον μηχανισμό που συνδέει ένα αντικείμενο με ένα άλλο. Τέτοιες επιθέσεις μπορούν να λάβουν ποικίλες μορφές – τραύλισμα, σωματικές εμπειρίες, οπτικές παραισθήσεις, παρανοϊκοί φόβοι, συγκεκριμένες σκέψεις και αισθήσεις, αδυναμία να ονειρευόμαστε και προσπάθειες άρνησης φαντασιώσεων.
Βιβλιογραφία
Bion A. (2015), “Δεύτερες σκέψεις”- Επιλεγμένα ψυχαναλυτικά κείμενα. Αθήνα: Eκδόσεις Βήτα