Φιλοσοφία,  Ψυχοθεραπεία

Οι μύθοι κατά τον Rollo May

O May συμφώνησε με τον Jung ότι οι μύθοι εκφράζουν τις καθολικές αλήθειες της ανθρώπινης φύσης και καθοδηγούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτές είναι αφηγήσεις που έχουν νόημα σε έναν παράλογο κόσμο.

Οι μύθοι παρέχουν καθολικά θέματα στο άτομο σχετικά με τη γέννηση, τον θάνατο, την αγάπη, τον γάμο, το καλό (Χριστός), το κακό (Σατανάς), την ελευθερία, την ανεξαρτησία. Η μνήμη και ο μύθος είναι αδιαχώριστα.

Οι πρώτες μας αναμνήσεις γίνονται προσωπικοί μας μύθοι, που επηρεάζουν τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο, τους άλλους και τον εαυτό μας. Η μεγάλη λογοτεχνία εκφράζει τις πολύ σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

Οι μύθοι εξυπηρετούν τέσσερις σκοπούς στη ζωή μας, σύμφωνα με τον May:
– Μας δίνουν μια αίσθηση προσωπικής ταυτότητας
– Μας δίνουν μια αίσθηση κοινότητας
– Υποστηρίζουν τις ηθικές μας αξίες
– Μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με τα μυστήρια της δημιουργίας


Ορισμένοι μύθοι είναι αποκλειστικοί για ορισμένους πολιτισμούς και επομένως μπορεί να προκαλέσουν πιθανή τριβή μεταξύ ανθρώπων από αυτούς τους πολιτισμούς. Η ξενοφοβία εξηγείται από το γεγονός ότι ένας ξένος μπορεί να μην συμμερίζεται τους μύθους κάποιου και επομένως πρέπει να τον φοβόμαστε.


Μερικοί μύθοι είναι δεν είναι λειτουργικοί και επιθυμητοί επειδή δεν ενθαρρύνουν τη σχέση. Ένα παράδειγμα είναι ο μύθος του αμερικάνικου ονείρου και της πετυχημένης ζωής, που συχνά οδηγεί σε σκληρή ατομικότητα, στην απομόνωση από τους άλλους. Ο άνθρωπος πλανάται και φαντασιώνεται ότι δεν χρειάζεται κανέναν. Ο Μέι πιστεύει ότι αυτός ο μύθος έχει οδηγήσει σε ναρκισσισμό, μοναξιά και βία.