Παραβίαση της επαγγελματικής δεοντολογίας (malpractice) στην ψυχοθεραπεία
«Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν»
Η μεταβίβαση είναι το φαινόμενο που εμφανίζεται στην ψυχοθεραπεία κατά το οποίο ένας ασθενής, χωρίς να το συνειδητοποιεί, μεταφέρει στον θεραπευτή τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα που είχε ο ασθενής ως παιδί. Έτσι, ο ασθενής αντιδρά προς τον θεραπευτή με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσε ένα μικρό παιδί προς έναν γονέα. Αυτό αναγκαστικά φέρνει τον θεραπευτή σε μια εξαιρετικά ισχυρή θέση και τον ασθενή σε μια εξαιρετικά ευάλωτη θέση. Το να εκμεταλλεύεται ο θεραπευτής τα φαινόμενα μεταβίβασης εμπλέκοντας σε σεξουαλική σχέση ή με άλλο τρόπο εκμεταλλευόμενο τον ασθενή του/της είναι γνωστό ως «κατάχρηση μεταβίβασης» και μερικές φορές ονομάζεται «επαγγελματική αιμομιξία».
Δεν πρέπει να υπάρχει σκόπιμη επαφή με τον ασθενή εκτός του ιατρείου θεραπείας. Αυτό επιτρέπει τη θεραπεία να «περιορίζεται».
Ένας θεραπευτής πρέπει επίσης να διατηρεί τα «όριά του» ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει να επικεντρώνεται ανά πάσα στιγμή στον ασθενή, στα προβλήματα του ασθενούς και όχι στον θεραπευτή. Ο θεραπευτής δεν πρέπει να αποκαλύπτει στον ασθενή καμία προσωπική πληροφορία για τον εαυτό του και ο θεραπευτής δεν πρέπει να εμπλέκεται σε οποιοδήποτε είδος επαγγελματικής, σεξουαλικής, κοινωνικής ή προσωπικής σχέσης με τον ασθενή εκτός από ψυχοθεραπεία. Όταν ένας θεραπευτής αποτυγχάνει να ενεργήσει με τον παραπάνω τρόπο, θεωρείται παραβίαση των ορίων.
Τα αποτελέσματα της κακοποίησης των θεραπευτών είναι σχεδόν πάντα καταστροφικά και δια βίου.
Τα θύματα κακοποίησης θεραπευτών θα υποφέρουν από πολλά συμπτώματα όπως μια αίσθηση προδοσίας, απώλεια αυτοεκτίμησης, απώλεια ταυτότητας, απώλεια ελπίδας, απώλεια πνευματικότητας, απώλεια ανεξαρτησίας και απώλεια της ικανότητας να απολαμβάνουν την οικογένειά τους και τη ζωή τους. Επιπλέον, θα υποφέρουν από διαταραχές ύπνου και διατροφής, άγχος, κατάθλιψη και οποιοδήποτε άλλο αριθμό σημαντικών ψυχολογικών συμπτωμάτων.