Ψυχοθεραπεία

Χαρακτηριστικά ναρκισσιστών θεραπευτών και πως θα τους αναγνωρίσετε


Ένας ναρκισσιστής ψυχοθεραπευτής μπορεί να διατηρεί συμπεριφορές που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη θεραπευτική σχέση και μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Μια πιο λεπτομερής ανάλυση των χαρακτηριστικών και των τρόπων αναγνώρισής τους είναι:

Η υπερβολική αυτοεκτίμηση, είτε με υπεροψία, είτε με ανταγωνισμό. Θεωρούν ότι οι απόψεις τους είναι πάντα σωστές και συχνά υποτιμούν τις απόψεις των άλλων. Μπορεί να υπονομεύουν άλλους θεραπευτές ή να τονίζουν ότι η δική τους προσέγγιση είναι ανώτερη.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, φαίνεται είτε μέσω της εκμετάλλευσης, δηλαδή με το να χρησιμοποιούν τους πελάτες για να ικανοποιήσουν τη δική τους ανάγκη για αναγνώριση ή εξουσία, είτε με τη παραμέληση. Δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα συναισθήματα ή τα προβλήματα του πελάτη πέρα από το πλαίσιο της συνεδρίας.

Συχνά αναζητούν την προσοχή είτε με την αυτοαναφορικότητα, είτε με την αυτοπροβολή. Συχνά επαναφέρουν τη συζήτηση στον εαυτό τους και τις δικές τους εμπειρίες. Χρησιμοποιούν τη θεραπευτική συνεδρία ως ευκαιρία για αυτοπροβολή και επίδειξη των ικανοτήτων τους.

Επιδεικνύονται πολύ και τείνουν να διακοσμούν το γραφείο τους με πιστοποιητικά, βραβεία και βιβλία τους. Προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους για τη φήμη τους και τη σημασία της δικής τους συμβολής στον τομέα.

Προσπαθούν να ελέγξουν με επίδειξη δύναμης, δογματικότητα και άσκηση εξουσίας. Είναι άκαμπτοι στον τρόπο που χειρίζονται τη θεραπεία και απορρίπτουν οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη. Έχουν την τάση να διατηρούν εξουσιαστική σχέση, εμποδίζοντας τους πελάτες να εκφραστούν ελεύθερα.

Αναγνώριση:

  • Ελέγξτε τις αξιολογήσεις τους σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ ή ζητήστε συστάσεις από άλλους. Οι ακραία αντικρουόμενες απόψεις, είναι πιθανό να υποδηλώνουν μία ιδιάζουσα προσωπικότητα, με μη σταθερή και αξιόπιστη συμπεριφορά και με πολλά ναρκισσιστικά στοιχεία.
  • Μπορεί να κρατήσει τα όρια χρόνου, σχέσης; Αν δεν μπορεί να σεβαστεί τα όριά σας και έχει την αίσθηση δικαιώματος (π.χ ότι μπορείτε να περιμένετε πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνεδρία), ξανασκεφτείτε αν αξίζει την επένδυση σας.
  • Δώστε έμφαση στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Αν ο θεραπευτής δείχνει να υπερασπίζεται υπερβολικά τις μεθόδους του ή διακόπτει τον πελάτη, είναι πιθανόν σημάδι ναρκισσισμού.
  • Αναρωτηθείτε, σας ακούει; Όσα σας απαντάει έχουν σχέση με το θέμα; Υπάρχει συνοχή και σαφήνεια;
  • Αν παρατηρήσετε ότι οι συνεδρίες σας αφήνουν με συναισθήματα σύγχυσης, απόρριψης ή κριτικής, μπορεί να είναι ένδειξη μιας προβληματικής σχέσης.
  • Κόκκινη σημαία: Ένας ναρκισσιστής θεραπευτής τείνει να αντιδρά αμυντικά στην κριτική και ίσως κατηγορεί τον πελάτη για έλλειψη δέσμευσης και συνεργασίας.

Η επίγνωση αυτών των συμπεριφορών και η αναγνώριση των αρνητικών επιπτώσεων στη θεραπευτική σχέση είναι σημαντική, ώστε να αναζητηθεί η κατάλληλη υποστήριξη αλλού.