To “κράτημα” στην ψυχοθεραπεία
Η έννοια του “κρατήματος” στην ψυχοθεραπεία αναφέρεται στη θεραπευτική σχέση και στο περιβάλλον που δημιουργείται από τον θεραπευτή για να παρέχει συναισθηματική υποστήριξη, πλαίσιο και αίσθηση ασφάλειας στον πελάτη. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός χώρου όπου οι πελάτες αισθάνονται κατανοητοί και αποδεκτοί στις συναισθηματικές τους εμπειρίες χωρίς κριτική.
Ο όρος «κράτημα» προέρχεται από τον Βρετανό παιδίατρο και ψυχαναλυτή D.W. Winnicott, ο οποίος τόνισε τη σημασία της λειτουργίας συγκράτησης της μητέρας στα πρώτα στάδια της ζωής ενός βρέφους. Η έννοια αργότερα επεκτάθηκε στη θεραπευτική σχέση στην ψυχοθεραπεία. Η παραμονή στη θεραπεία περιλαμβάνει τον θεραπευτή που προσφέρει μια ασφαλή παρουσία, παρόμοια με την αυτή που παρέχεται από έναν φροντιστικό γονέα.
Το κράτημα περιλαμβάνει ένα ασφαλές και μη απειλητικό περιβάλλον όπου οι πελάτες μπορούν να εκφράσουν και να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να αισθάνονται καταβεβλημένοι. Ο θεραπευτής ακούει προσεκτικά, επικυρώνει τις εμπειρίες του πελάτη και παρέχει μια αίσθηση συναισθηματικού πλαισίου.
Το κράτημα συνεπάγεται επίσης μια στάση άνευ όρων θετικής εκτίμησης, όπου ο θεραπευτής αποδέχεται και σέβεται τον πελάτη όπως είναι, χωρίς κρίση ή αξιολόγηση. Αυτή η αποδοχή βοηθά τους πελάτες να αναπτύξουν μια αίσθηση αυτοεκτίμησης και τους δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ανοιχτά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.
Ο θεραπευτής προσπαθεί να κατανοήσει τον εσωτερικό κόσμο και τις εμπειρίες του πελάτη μέσω του ενσυναισθητικού συντονισμού. Αντιλαμβανόμενος και αντικατοπτρίζοντας με ακρίβεια τα συναισθήματα του πελάτη, ο θεραπευτής δημιουργεί μια αίσθηση κατανόησης και βαθιάς θέασης, κάτι που συμβάλλει στο περιβάλλον κράτησης.
Απαιτείται η δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης εμπιστοσύνης. Οι πελάτες πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια να μοιράζονται ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπιστούν με ενσυναίσθηση και εμπιστευτικότητα. Η εμπιστοσύνη χτίζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου μέσω συνεπών και αξιόπιστων θεραπευτικών αλληλεπιδράσεων.
Η παραμονή στη θεραπεία βοηθά τους πελάτες να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Παρέχοντας έναν ασφαλή χώρο ο θεραπευτής βοηθά τους πελάτες να εξερευνήσουν και να επεξεργαστούν δύσκολα συναισθήματα, προσφέροντας υποστήριξη και καθοδήγηση στη διαχείριση και κατανόηση των συναισθηματικών τους εμπειριών.
Το κράτημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που έχουν βιώσει πρώιμα τραύματα ή διαταραχές προσκόλλησης. Η θεραπευτική σχέση παρέχει την ευκαιρία για ένα επανορθωτικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των προηγούμενων πληγών και στην ενίσχυση υγιέστερων σχέσεων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην ψυχοθεραπεία δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση της εξάρτησης ή τη δημιουργία ενός υπερβολικά προστατευτικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, στοχεύει στη διευκόλυνση της ανάπτυξης, της αυτοεξερεύνησης και της ανθεκτικότητας παρέχοντας μια ασφαλή βάση από την οποία οι πελάτες μπορούν να εξερευνήσουν και να πλοηγηθούν στις εσωτερικές τους εμπειρίες.
Συνολικά, η έννοια του κράτησης στην ψυχοθεραπεία υπογραμμίζει τη σημασία μιας γαλουχητικής και υποστηρικτικής θεραπευτικής σχέσης, όπου οι πελάτες αισθάνονται πλαισιωμένοι, επικυρωμένοι και υποστηριζόμενοι καθώς εμπλέκονται στη διαδικασία της προσωπικής εξερεύνησης και θεραπείας.
Βιβλιογραφία
- Ogden, T. (2004) On holding, containing, being and dreaming. International Journal of Psychoanalysis.