Ψυχολογία

Άγχος στα παιδιά και στους εφήβους

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ψυχοπαθολογίας της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν ποικίλες μορφές, όπως η διαταραχή άγχους αποχωρισμού, η σχολική φοβία, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, καθώς και διαταραχές που συνδέονται με το ψυχοτραυματικό στρες. Η αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του σχολείου, απαιτεί συνεργασία ανάμεσα στους γονείς, τους δασκάλους και τους ειδικούς ψυχολόγους.

Αγχώδεις διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία

Οι αγχώδεις διαταραχές στην παιδική ηλικία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τη διαταραχή άγχους αποχωρισμού, τη σχολική φοβία και την κοινωνική φοβία​. Οι διαταραχές αυτές συνδέονται άμεσα με το σχολικό περιβάλλον και επηρεάζουν την προσαρμογή και την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών.

Σχολική φοβία και διαταραχή άγχους αποχωρισμού

Η σχολική φοβία είναι μια έκφραση άγχους αποχωρισμού, κατά την οποία τα παιδιά αρνούνται να παρακολουθήσουν το σχολείο λόγω έντονου άγχους για την απομάκρυνσή τους από τους γονείς​. Η συγκεκριμένη διαταραχή επηρεάζει την κοινωνική λειτουργικότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εφιάλτες, σωματικές ενοχλήσεις και αποφυγή της σχολικής φοίτησης.

Κοινωνική φοβία και άγχος

Η κοινωνική φοβία χαρακτηρίζεται από υπέρμετρο άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις. Τα παιδιά φοβούνται την κριτική ή την ταπείνωση από τους συνομηλίκους τους, γεγονός που οδηγεί σε αποφυγή κοινωνικών επαφών​(2η συνεδρία δεύτερης …). Η διαταραχή αυτή συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έντονη αμηχανία, περιορίζοντας την κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.

Παρεμβάσεις και θεραπευτικές προσεγγίσεις

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις για τις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν τεχνικές συστηματικής αποευαισθητοποίησης, μίμηση προτύπου και σταδιακή έκθεση στο φοβογόνο ερέθισμα​. Αυτές οι προσεγγίσεις βοηθούν το παιδί να αναπτύξει προσαρμοστικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους, βελτιώνοντας την κοινωνική του λειτουργικότητα και την ακαδημαϊκή του επίδοση.

Βιβλιογραφία

  1. Μαμαλάκη, Ε. (2020). Αγχώδεις Διαταραχές στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία. Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  2. Wenar, C., & Kerig, P. (2008). Developmental Psychopathology. McGraw-Hill.
  3. Sadock, B. J., Sadock, V. A., & Kaplan, H. I. (2009). Synopsis of Psychiatry. Lippincott Williams & Wilkins.