Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

Ανθρώπινοι καθρέφτες

“Ο καθένας βλέπει στο κόσμο αυτό που κουβαλάει στη καρδιά του”.

Γκαίτε

Η προβολή είναι ένας ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός στον οποίο ένα άτομο αποδίδει τις δικές του ανεπιθύμητες σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορές σε άλλο άτομο. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος για τα άτομα να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις ή τα συναισθήματά τους, και αντ’ αυτού, μεταθέτουν την ευθύνη σε άλλους.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που ασυνείδητα ζηλεύει την επιτυχία του φίλου του μπορεί να προβάλει τα δικά του συναισθήματα ζήλιας στον φίλο του και να τον κατηγορήσει ότι τον ζηλεύει. Αυτό επιτρέπει στο άτομο να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα δικά του συναισθήματα φθόνου και ανασφάλειας.

Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα άτομο που αρνείται τη δική του ανεντιμότητα. Mπορεί να κατηγορήσει τους άλλους ότι είναι ψεύτες, ώστε να προστατευθεί από το να αντιμετωπίσει την αλήθεια για τη δική τους συμπεριφορά.

Η προβολή μπορεί να είναι ένας μη προσαρμοστικός αμυντικός μηχανισμός εάν χρησιμοποιείται υπερβολικά ή εάν εμποδίζει τα άτομα να αναλάβουν την ευθύνη για τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις στις σχέσεις εάν τα προβαλλόμενα συναισθήματα ή συμπεριφορές δεν αποδοθούν με ακρίβεια.

Καθρεφτίσματα

To καθρέφτισμα, όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα και αυθεντικά, μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την οικοδόμηση σχέσεων και τη δημιουργία σύνδεσης με άλλους. Ωστόσο, όπως με κάθε τεχνική επικοινωνίας, μπορεί να γίνει κατάχρηση, οδηγώντας σε πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Η κακή πρακτική του κατοπτρισμού μπορεί να συμβεί όταν κάποιος χρησιμοποιεί το mirroring με χειριστικό ή ανειλικρινή τρόπο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάποιου ή να επηρεάσει τη συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κακή πρακτική δεν είναι πρόβλημα με την ίδια την τεχνική, αλλά μάλλον με τις προθέσεις και τις ενέργειες του ατόμου που τη χρησιμοποιεί.