Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου

Ο χρόνιος πόνος είναι σωματικά και ψυχολογικά στρεσογόνος και η συνεχής ταλαιπωρία του μπορεί να οδηγήσει σε θυμό και απογοήτευση με τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εξ ορισμού, ο χρόνιος πόνος είναι ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ζει την καθημερινότητά του.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Διαχειριστείτε το άγχος σας.

Ο συναισθηματικός και ο σωματικός πόνος συνδέονται στενά και ο επίμονος πόνος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες. Το να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος σας με υγιείς τρόπους μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τον χρόνιο πόνο σας. Το να τρώτε καλά, να κοιμάστε πολύ και να κάνετε εγκεκριμένη σωματική δραστηριότητα είναι όλοι θετικοί τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος και τον πόνο σας.

Μιλήστε στον εαυτό σας εποικοδομητικά.

Η θετική σκέψη είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Εστιάζοντας στις βελτιώσεις που κάνετε (δηλαδή, ο πόνος είναι λιγότερος σήμερα από χθες ή αισθάνεστε καλύτερα από ό,τι κάνατε πριν από μια εβδομάδα) μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στο επίπεδο άνεσης που νιώθετε. Για παράδειγμα, αντί να θεωρείτε τον εαυτό σας ανίσχυρο και να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε απολύτως να αντιμετωπίσετε τον πόνο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αισθάνεστε άβολα, αλλά ότι εργάζεστε για να βρείτε έναν υγιή τρόπο να τον αντιμετωπίσετε και να ζήσετε μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή.

Γίνετε ενεργοί και αφοσιωμένοι.

Το να αποσπάτε την προσοχή σας από τον πόνο σας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που σας αρέσουν θα σας βοηθήσει να αναδείξετε τις θετικές πτυχές της ζωής σας. Η απομόνωση του εαυτού σας από τους άλλους καλλιεργεί μια αρνητική στάση και μπορεί να αυξήσει την αντίληψή σας για τον πόνο σας. Σκεφτείτε να βρείτε ένα χόμπι ή μια ασχολία που θα σας κάνει να νιώθετε καλά και θα σας βοηθά να συνδεθείτε με την οικογένεια, τους φίλους ή άλλα άτομα μέσω των ομάδων της τοπικής κοινότητας ή του διαδικτύου.

Βρείτε υποστήριξη.

Το να περάσετε από τον καθημερινό αγώνα του πόνου σας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά αν το κάνετε μόνοι σας. Απευθυνθείτε σε άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση σας και που μπορούν να μοιραστούν και να σας κατανοήσουν. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ή στην τοπική κοινότητά σας ομάδες υποστήριξης, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το φόρτο σας βοηθώντας σας να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Εάν συνεχίζετε να αισθάνεστε καταβεβλημένοι από χρόνιο πόνο σε επίπεδο που σας εμποδίζει να εκτελέσετε την καθημερινή σας ρουτίνα, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της κατάστασής σας .

Πηγή: American Psychological Association