Διάλογος και επίλυση προβλημάτων
“Καλύτερα να συζητήσεις ένα θέμα χωρίς να καταλήξεις κάπου παρά να καταλήξεις κάπου χωρίς να το συζητήσεις- Μια ώρα συζήτησης είναι καλύτερη από πενήντα επιστολές”.- Madame de Sévigné (Γαλλίδα επιστολογράφος)
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να είναι δύσκολο να μιλάμε για τα προβλήματά μας. Μερικοί άνθρωποι (ιδιαίτερα οι άνδρες) κοινωνικοποιούνται για να εσωτερικεύουν τα συναισθήματα, αντί να τους δίνουν φωνή. Μερικές φορές τα ίδια τα συναισθήματα με τα οποία αντιμετωπίζετε – όπως η ενοχή για κάτι που κάνατε ή η ντροπή μπορεί να είναι τόσο συντριπτικά που δεν μπορείτε να έχετε το κίνητρο να το συζητήσετε.
“Talking about it”
Η εξωτερίκευση των σκέψεων και των συναισθημάτων στα πλαίσια μιας συζήτησης δεν βασίζονται σε μια συγκεκριμένη λύση. Το να καταλάβετε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας είναι σίγουρα καλό, αλλά και μόνο η έκφραση του τρόπου με τον οποίο αισθάνεστε μπορεί, από μόνη της, να είναι μέρος της λύσης.
Γιατί βοηθάει το να μιλάμε;
Όταν δίνετε την εξαντλητική μάχη ενάντια στα δικά σας αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να φαίνεται ότι το να μιλάτε για αυτό είναι το λιγότερο παραγωγικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε.
Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος και το σώμα σας απολαμβάνουν πολύ την ομιλία.
- Επιλέξτε τα κατάλληλα άτομα για να μιλήσετε. Το να έχετε έναν έμπιστο φίλο που θα σας υποστηρίξει μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν χρειάζεστε συγκεκριμένες συμβουλές για ένα πρόβλημα, βρείτε κάποιον που έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και, ιδανικά, τα έχει επιλύσει. Σε περίπτωση που το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αφορά κι άλλους ανθρώπους θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε απευθείας μαζί τους, να εξωτερικεύσετε τις σκέψεις σας και να ακούσετε τί έχουν να σας πουν.
- Δεν χρειάζεται όλες οι συζητήσεις για τα προβλήματά σας να οδηγούν σε ένα σχέδιο δράσης για απτή αλλαγή, αλλά χρειάζεται να οδηγούν σε κάτι διαφορετικό από το να παραπονιόμαστε. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανακυκλώνετε τη σκέψη σας και να αναμασάτε τις ίδιες ιδέες ψυχαναγκαστικά. Δώστε στον εαυτό σας χώρο για να εκφράσει τα συναισθήματά σας και, ενώ το κάνετε, εστιάστε στο πώς αισθάνεστε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Μιλήστε για τα καλά αλλά και τα κακά. Το να εκφράζεις πώς νιώθεις είναι υγιές. Το να εκφράζεσαι μόνο όταν νιώθεις άσχημα δεν είναι. Είτε μιλάτε με φίλους, συνεργάτες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φροντίστε να μοιραστείτε τις καλές εμπειρίες και τα συναισθήματά σας όταν εμφανίζονται. Το να μιλάτε για αυτές τις εμπειρίες μπορεί να τις ενισχύσει στον εγκέφαλό σας και να σας διευκολύνει να ξεφύγετε από αρνητικά μοτίβα σκέψης αργότερα. Επιπλέον, βοηθά να χτίσετε τις σχέσεις σας με τα άτομα με τα οποία είστε αρκετά κοντά για να μιλήσετε.
- Σε κάθε περίπτωση, το να αναζητήσετε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν θα βοηθήσει αποτελεσματικά.
Πηγή: New York Times