Ευαισθητοποίηση,  Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

Εξάρτηση σε βιντεοπαιχνίδια

Ο εθισμός σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναφέρεται γενικά σε υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αντί να ασχολείται με τον πραγματικό κόσμο , ένας εθισμένος χρήστης αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο παιχνίδι. Ο εθισμένος παίκτης συχνά απομονώνεται από τους άλλους, αγνοεί πιο σημαντικές ευθύνες και συχνά είναι εμμονή με την απόκτηση υψηλότερου status / βαθμολογίες / επιτεύγματα στο αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι .

Επειδή δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση του εθισμού σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές , δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός κατάλογος συμπτωμάτων. Οι ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας αρχικά προσάρμοσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και χρησιμοποίησαν αυτό το εργαλείο ως εργαλείο αξιολόγησης για τον εθισμό στον υπολογιστή.

Υπάρχουν μερικές ενδείξεις και συμπεριφορές που περιλαμβάνονται σχεδόν πάντα στους ορισμούς του εθισμού στον υπολογιστή, όπως:

   – Σημαντικές παρεμβολές στο σχολείο, την εργασία ή τις σχέσεις

   – Συχνή αποφυγή άλλων δεσμεύσεων

  –  Συχνή απόρριψη κοινωνικών προσκλήσεων υπέρ του παιχνιδιού

   – Κακές συνήθειες ύπνου

  –  Απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενες δραστηριότητες

  –  Τακτικές τυχερού παιχνιδιού “binges” 8 ωρών ή περισσότερο χωρίς διακοπή

Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια θεωρείται συχνά ως πρόβλημα ελέγχου των παρορμήσεων που συνεπάγεται ψυχολογικό εθισμό. Από αυτή την άποψη, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει περισσότερα κοινά με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια από τον εθισμό στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.

Ποιες είναι οι κυριότερες συνέπειες του εθισμού στον υπολογιστή;

Αν και κάπως παρόμοια με τα συμπτώματα της τοξικομανίας των παιχνιδιών, οι αρνητικές συνέπειες του υπερβολικού τυχερού παιχνιδιού συχνά διαιρούνται σε πέντε κύριες κατηγορίες:

Κοινωνικές συνέπειες – Καθώς ένας εθισμένος στον υπολογιστή παίκτης ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι, έχει την τάση να ξοδεύει λιγότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας με άλλους. Ως εκ τούτου, μπορεί να στερείται επαφής με πρόσωπο με πρόσωπο, να απομονώσει και μοναξιά και να χάσει φίλους ή σχέσεις.

Ακαδημαϊκές συνέπειες / συνέπειες σταδιοδρομίας – Τα παιδιά και οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στα παιχνίδια υπολογιστών αντιμετωπίζουν πολύ συχνά πτώση βαθμών και μειωμένη ακαδημαϊκή απόδοση και αφοσίωση. Ολοκλήρωση της εργασίας, μελέτη για δοκιμές και προσπάθειες κατά τη διάρκεια του σχολείου γίνονται πολύ χαμηλές προτεραιότητες. Οι ενήλικες που είναι εθισμένοι σε παιχνίδια στον υπολογιστή μπορεί να βιώσουν παρόμοια επιδείνωση της απόδοσης της εργασίας, της προσφοράς εργασίας και των προσδοκιών σταδιοδρομίας.

Οικονομικές συνέπειες – Οι ενήλικες και οι έφηβοι μπορούν να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε νέα παιχνίδια, πακέτα επέκτασης, μικρο-συναλλαγές, αμοιβές υπηρεσιών και αναβαθμίσεις υπολογιστών. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν εξαιτίας της κακής απόδοσης της εργασίας, του παιχνιδιού κατά την εργασία και των συχνών απουσιών.

Οικογενειακές συνέπειες – Η εξάρτηση από τα παιχνίδια υπολογιστή συχνά οδηγεί σε επιδείνωση των οικογενειακών σχέσεων. Η ένταση και η σύγκρουση μεταξύ των μελών της οικογένειας κλιμακώνεται καθώς τα αιτήματα για περικοπή ή διακοπή αγνοούνται. Οι εθισμένοι παίκτες μπορεί αρχικά να αρνηθούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να προσπαθήσουν να κρύψουν πόσο παίζει και να κατηγορούν τον άλλον ότι προσπαθούν να «ελέγξουν» τη ζωή του / της. Οι γονείς των εξαρτημένων παιδιών μπορεί να διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συχνά επιχειρήματα και συγκρούσεις.

Συνέπειες για την υγεία – Οι τοξικομανείς των παιχνιδιών ενδέχεται να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, να έχουν κακές συνήθειες ύπνου, να εγκαταλείψουν υγιείς σωματικές δραστηριότητες και να λάβουν αποφάσεις γεύματος με βάση την ταχεία και εύκολη προετοιμασία (έτσι ώστε να μην διακοπεί το παιχνίδι).

Συναισθηματικές / Ψυχολογικές συνέπειες – Αυτοί που είναι εθισμένοι σε παιχνίδια υπολογιστών μπορεί να αισθανθούν καταθλιπτική διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνικό άγχος, ανοχή χαμηλής απογοήτευσης, θυμό και αισθήματα ενοχής και ντροπής για το ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις συνήθειες τυχερών παιχνιδιών τους.

kentroapexartisis.com