Ψυχολογία

Η αντίφαση στη μη λεκτική επικοινωνία

Συχνά, παρατηρείται μεγάλη αντίφαση μεταξύ της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας. Η ασυνέπεια αυτή μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους λόγους:

  1. Ανεπαρκής βεβαιότητα
    Ένα άτομο μπορεί υποσυνείδητα να αποκαλύψει ότι είναι ανεπαρκές για να παρουσιάσει ένα επιχείρημα. Ας σκεφτούμε έναν νεαρό άνδρα που πρόσφατα προήχθη σε διευθυντή. Αυτός ο άντρας εξακολουθεί να αισθάνεται μπερδεμένος από την απροσδόκητη προαγωγή και πιθανώς πιστεύει ότι δεν το άξιζε από τότε που είναι νέος και χωρίς εμπειρία. Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε μια αμφίβολη μικροέκφραση στο πρόσωπό του ενώ συστήνεται σε έναν πιθανό πελάτη.
  2. Εσωτερική σύγκρουση
    Και πάλι, μια αντίθεση μεταξύ λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας. Μπορούμε να βρούμε ένα παράδειγμα αυτής της περίπτωσης σε ένα τυπικό περιβάλλον αγοριών. Ένα αγόρι που ρωτιέται από τους φίλους του αν του αρέσει ένα κορίτσι, απαντά με αρνητικές απαντήσεις παρά το ότι κουνάει καταφατικά και κοκκινίζει.
  3. Ψέμα
    Το άτομο θέλει πραγματικά να πει ψέματα και κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει το ψέμα του, για παράδειγμα, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα συναισθήματά του και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα στις δηλώσεις του. Μπορείτε να αποκαλύψετε τον δόλο και να επαληθεύσετε την ασυμφωνία στη μη λεκτική επικοινωνία εξετάζοντας τη μικροέκφραση του προσώπου.
  4. Διαδικασία συναισθηματικής ολοκλήρωσης
    Η πιο περίπλοκη κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση τα αδύναμα σήματα συγκρούονται με τη λεκτική επικοινωνία, ακόμα κι αν το υποκείμενο λέει την αλήθεια. Σε μια περίπτωση σχολικού βιβλίου, ένα άτομο που έζησε πρόσφατα ένα τραύμα, για παράδειγμα ένα σπασμένο πόδι ή ένα πένθος στην οικογένεια λέει ότι αισθάνεται καλά και αρχίζει να ζει ξανά ειρηνικά, ενώ δείχνει κάποια οδυνηρή μικροέκφραση. Το άτομο δεν λέει ψέματα, στην πραγματικότητα προσπαθεί να διαχειριστεί ένα τραύμα και ένας ειδικός θα παρατηρούσε το πραγματικό επίπεδο στερεοποίησης του τραύματος.