Η βιογραφία της Μαρί Κιουρί
Η Μαρί Κιουρί (Marie Curie), γεννημένη ως Maria Skłodowska, ήταν μία από τις πιο σημαντικές επιστήμονες του 19ου και 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1867 στη Βαρσοβία, που τότε ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία και σήμερα είναι πρωτεύουσα της Πολωνίας. Η Κιουρί ήταν η μικρότερη από τα πέντε παιδιά μιας φτωχής, αλλά μορφωμένης οικογένειας.
Η Κιουρί μετακόμισε στο Παρίσι το 1891 για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Σορβόννη, όπου και απέκτησε πτυχία στη φυσική και τα μαθηματικά. Εκεί γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, Πιέρ Κιουρί, έναν ήδη καταξιωμένο φυσικό, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1895.
Η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί συνεργάστηκαν στην έρευνα για τη ραδιενέργεια, μια ιδιότητα που ανακάλυψε ο Ανρί Μπεκερέλ το 1896. Το 1898, οι Κιουρί ανακάλυψαν δύο νέα στοιχεία, το πολώνιο (το οποίο ονόμασε προς τιμήν της πατρίδας της) και το ράδιο. Το 1903, το ζεύγος Κιουρί, μαζί με τον Μπεκερέλ, κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής για τις έρευνές τους στη ραδιενέργεια.
Μετά τον θάνατο του Πιέρ το 1906, η Μαρί συνέχισε μόνη της την έρευνα και το 1911 κέρδισε το δεύτερο Νόμπελ, αυτή τη φορά στη Χημεία, για την απομόνωση καθαρού ραδίου.
Η Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ, η πρώτη που κέρδισε δύο Νόμπελ και η πρώτη που έγινε καθηγήτρια στη Σορβόννη. Οι έρευνές της άνοιξαν νέους δρόμους στη φυσική και την ιατρική, και η δουλειά της πάνω στη ραδιενέργεια οδήγησε σε σημαντικές προόδους στη θεραπεία του καρκίνου.
Η Μαρί Κιουρί πέθανε στις 4 Ιουλίου 1934 από απλαστική αναιμία, ασθένεια που προκλήθηκε πιθανώς από την παρατεταμένη έκθεσή της στη ραδιενέργεια. Οι έρευνες και τα επιτεύγματά της εξακολουθούν να εμπνέουν και να επηρεάζουν επιστήμονες και ερευνητές μέχρι σήμερα.