Ψυχολογία

Θεραπεία ζευγαριών

Στις μακροχρόνιες σχέσεις το ερωτικό πάθος μετατρέπεται σε βαθύτερη αγάπη, που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα στοργής, ενδιαφέρον για την ευτυχία του συντρόφου, εκφράσεις τρυφερότητας στην καθημερινότητα, αποδοχή των αντιλήψεων αλλά και των ελαττωμάτων του άλλου και ενσυναίσθηση, δηλαδή τη συναισθηματική κατανόηση, το να μπορεί ο κάθε σύντροφος να βιώνει τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου. Οι σύντροφοι, λόγω της επιθυμίας τους να παραμείνουν μαζί, καλούνται να ξεπεράσουν συγκρούσεις, αμφισβητήσεις και έντονα αρνητικά συναισθήματα μέσα από την εμπιστοσύνη, την αφοσίωση και την πίστη.

Όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα οι σύντροφοι συχνά διακατέχονται από την πεποίθηση ότι «τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν». Τέτοιου τύπου πεποιθήσεις είναι δυσλειτουργικές, διότι αποτρέπουν τον κάθε σύντροφο από το να σκεφτεί παραγωγικά ώστε να επιλυθούν με εποικοδομητικό τρόπο οι οποιεσδήποτε διαφορές. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν εάν κινητοποιηθούν και εφαρμόσουν τις κατάλληλες τεχνικές ώστε να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης τους.

Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της σχέσης είναι η αναγνώριση των αντιστάσεων στην αλλαγή και η υιοθέτηση μίας περισσότερο ρεαλιστικής και λειτουργικής στάσης απέναντι στα προβλήματα της σχέσης. Στη συνέχεια ο κάθε σύντροφος καλείται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται αλλά και τις συμπεριφορές που προκαλούν προβλήματα στη σχέση. Τα συναισθήματα αγάπης από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των σχέσεων. Μέσα από την εξέλιξη της σχέσης προκύπτουν η δέσμευση, η πίστη και η εμπιστοσύνη που ενισχύουν τη σταθερότητά της.