Ψυχολογία

Θηλασμός: κάτι παραπάνω από τροφή

«Ο θηλασμός είναι η καλύτερη μορφή διατροφής για τα βρέφη» – μια φράση που χρησιμοποιείται ευρέως για την προώθηση του θηλασμού. Αν και είναι αλήθεια, ο θηλασμός είναι καλύτερος για πολλούς λόγους, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτός ή επιθυμητός*,**.

Τα οφέλη του θηλασμού φαίνεται να είναι ατελείωτα καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς περισσότερα. Αν και το μητρικό γάλα έχει απίστευτες θρεπτικές ιδιότητες, δεν σταματά εκεί. Ο θηλασμός είναι κάτι περισσότερο από τροφή.

Ο θηλασμός παρέχει στα μωρά προστασία από ασθένειες, τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και επίσης έχει σημαντικά οφέλη για τη μητέρα. Τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, οι μαμάδες έχουν πρωτόγαλα, το οποίο συχνά αποκαλείται «το πρώτο εμβόλιο του μωρού». Αυτό συμβαίνει επειδή το πρωτόγαλα είναι τόσο πλούσιο σε αντισώματα, που βοηθά στην προστασία των μωρών από ασθένειες κατά τη βρεφική ηλικία και στην ενήλικη ζωή.

Η προστασία δεν σταματά εκεί. Καθώς τα μωρά συνεχίζουν να θηλάζουν και το γάλα της μαμάς μετατρέπεται από πρωτόγαλα σε ώριμο γάλα, τα μωρά εξακολουθούν να παρέχονται με αντισώματα μέσω του γάλακτος της μητέρας. Το καλύτερο μέρος είναι ότι το μητρικό γάλα είναι μια ζωντανή ουσία και αλλάζει καθημερινά. Όταν ένα μωρό θηλάζει, το σάλιο του επικοινωνεί με το σώμα της μητέρας και λέει στο σώμα της σε ποια μικρόβια έχει εκτεθεί το μωρό. Στη συνέχεια, το γάλα της μητέρας θα παράγει αντισώματα για να βοηθήσει στην προστασία του μωρού της από αυτά τα μικρόβια. Το μητρικό γάλα μιας μητέρας είναι προσαρμοσμένο στο μωρό της και αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του μωρού.

Ο θηλασμός βοηθά επίσης τα μωρά να αισθάνονται ασφάλεια. Όλα τα ερεθίσματα που βιώνουν μπορεί να κατακλύσουν ένα μωρό και το να είναι στο στήθος της μητέρας τους είναι ανακουφιστικό. Αυτό ωφελεί τόσο το μωρό όσο και τη μητέρα. Για τη μητέρα, είναι ένα απλό μέσο ηρεμίας του μωρού της, καθώς και ένας εξαιρετικός τρόπος δεσίματος. Για το μωρό, η ασφάλεια που νιώθει είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική και ψυχική του ανάπτυξη. Όταν ένα μωρό αισθάνεται ότι οι ανάγκες του ικανοποιούνται και αισθάνεται ασφάλεια, μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα το κάνει πιο ανεξάρτητο καθώς μεγαλώνει.

Οι μητέρες ωφελούνται επίσης πολύ από το θηλασμό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή ο θηλασμός είναι δωρεάν, απλούστερος και βολικός, αλλά της παρέχει επίσης οφέλη για την υγεία. Ο θηλασμός καίει περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, επομένως βοηθά τις μαμάδες να επανέλθουν γρηγορότερα στο βάρος τους πριν την εγκυμοσύνη. Ο θηλασμός παρέχει επίσης προστασία από ασθένειες μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών σε μια γυναίκα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα οφέλη του θηλασμού φαίνεται να είναι πάρα πολλά, τόσο για το μωρό, όσο και για τη μαμά και διαρκούν μια ζωή.

*Πολλές μητέρες, έχουν την επιθυμία να θηλάσουν, γιατί ξέρουν πόσο ισχυρό είναι το μητρικό γάλα, αλλά μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν την κατάλληλη υποστήριξη.

**Ο θηλασμός είναι προσωπική επιλογή της μητέρας και δεν αξιολογείται.