Κράτημα, σκέψη και εμπερίεξη
Με την έννοια του συναισθηματικού “κρατήματος” συνδέεται η έννοια της εμπερίεξης.
Ο Bion (1967) υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία “κρατήματος” ξεκινά με την αρχική σχέση μητέρας-βρέφους, υποστηρίζοντας ότι τα βρέφη κατακλύζονται από δύσκολα συναισθήματα από γεγονότα εκτός του ελέγχου τους, τα οποία δεν μπορούν να υποστούν επεξεργασία και επομένως εκλαμβάνονται ως ανεπιθύμητα αντικείμενα που πρέπει να αποβληθούν.
Ο Bion (1967) προτείνει ότι μέσω της εμπερίεξης που προσφέρει η παρουσία της μητέρας, οι μη επεξεργασμένες αισθητηριακές εμπειρίες μπορούν να αναθεωρηθούν και να τους δοθεί νόημα, το οποίο προσφέρεται πίσω στο βρέφος ως ευκαιρία για περαιτέρω ψυχική ανάπτυξη.
Ο Bion (1962) έδωσε τον όρο «άλφα-λειτουργία» στη διαδικασία ψυχικού κρατήματος της μητέρας. Η μητέρα εμπεριέχει τις κατακερματισμένες πτυχές της ψυχικής εμπειρίας (βήτα στοιχεία) και προσφέρει την εμπειρία πίσω σε ένα σχήμα που προσδίδει νόημα στην εμπειρία του βρέφους (στοιχεία άλφα).
Έτσι, κατανοείται η κατακερματισμένη εμπειρία χωρίς ούτε να επιβάλλει νόημα από εξωτερική πηγή ούτε απλώς αντανακλώντας την πίσω. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο βρέφος να αναπτύξει την ικανότητά του για σκέψη ή να ανακτήσει την ικανότητα σκέψη που είχε προσωρινά κατασταλεί λόγω αφόρητου άγχους (Grinberg, Sor & Tabak de Bianchedi, 1993).
Ο Bion (1985) υποστηρίζει επίσης ότι για να παρέχει η μητέρα μια λειτουργία “κρατήματος” θα πρέπει και η ίδια να αισθάνεται ότι υποστηρίζεται συναισθηματικά από κάποιον άλλο.