Ευαισθητοποίηση,  Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικά επεισόδια έντονου φόβου ή αγωνίας που συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Συνήθως, οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο του εαυτού τους και ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ή ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η κοινωνική ανησυχία, ο φόβος της αποτυχίας, η καταπίεση συναισθημάτων, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η έκθεση σε έντονο άγχος ή στρες.

Οι αιτίες των κρίσεων πανικού είναι πολυπαραγοντικές και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, μερικοί από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κρίσεων πανικού είναι:

  1. Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη κρίσεων πανικού σε ορισμένα άτομα.
  2. Υπερβολικό στρες: Η αύξηση του στρες και η αδυναμία διαχείρισής του μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κρίσεων πανικού.
  3. Προηγούμενες κρίσεις πανικού: Οι προηγούμενες εμπειρίες κρίσεων πανικού μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισής τους στο μέλλον.
  4. Κατανάλωση ουσιών: Η κατάχρηση ουσιών, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κρίσης πανικού.
  5. Υγεία: Ορισμένες παθήσεις, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις πανικού.
  6. Συναισθηματικά ζητήματα: Η ανησυχία, οι φόβοι και οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος.
  7. Κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ: Η κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κρίσεων πανικού.

Τα συμπτώματα έχουν μια λειτουργικότητα. Εκδηλώνονται προκειμένου να κινητοποιηθεί ο άνθρωπος και να επανεξετάσει τα δεδομένα του. Όταν αξιοποιούνται λοιπόν, μπορούν να εξελίξουν τον άνθρωπο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα συμπτώματα ενισχύονται ή μετατρέπονται και ο άνθρωπος επιβιώνει μέσα σε φαύλους κύκλους.

Οι αποτελεσματικές ψυχολογικές θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο: την έκθεση. Αυτό σημαίνει πως το άτομο πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με αυτό που φοβάται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

“Πήγαινε κατευθείαν στην καρδιά του κινδύνου, γιατί εκεί θα βρεις την ασφάλεια”.