Βιβλίο,  Τέχνη,  Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

“Μουσικές βιταμίνες”

Βιβλιοπρόταση.

Το βιβλίο, αποτελεί ένα κλασικό εγχειρίδιο για μουσικούς, θεραπευτές, αλλά και υποψιασμένους ακροατές. Ανιχνεύει τις επιδράσεις του ήχου και της μουσικής στον καθημερινό άνθρωπο, ενώ αναλύονται με γλαφυρό τρόπο τα τελευταία πορίσματα της επιστημονικής έρευνας στους τομείς της μουσικής Ιατρικής & μουσικής Ψυχολογίας.

Η μουσική ακρόαση και οι επιδράσεις της:

 • Πώς μας επηρεάζει η μουσική στην καθημερινή μας ζωή;
 • Τι σχέση έχει η γλώσσα με τη μουσική;
 • Πώς η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας και με ποιους τρόπους;
 • Με ποιον τρόπο επεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματός μας;
 • Υπάρχει θεραπεία μέσω της μουσικής (Μουσικοθεραπεία);
 • Πώς – Πού – Πότε – Γιατί – Από ποιον – Σε ποιον χρησιμοποιείται;
 • Μπορεί η μουσική να μας πείσει να αγοράσουμε κάποιο προϊόν; (super market – διαφήμιση κ.λπ.)
 • Πώς μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί ακροατές;
 • Μπορεί η μουσική εκτέλεση να τραυματίσει κάποιον μουσικό εκτελεστή;
 • Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την καλύτερη συγκέντρωση, απόδοση και ανάπτυξη των παιδιών μας με τη χρήση της μουσικής;
 • Ποια είναι τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα μελετών της έρευνας στη Μουσική Ψυχολογία και τη Μουσική Ιατρική;

“Όποια κι αν είναι η σχέση που έχετε με τη μουσική, ελάτε να ανακαλύψουμε καινούργιες λειτουργικότητες της μουσικής, που θα μας βοηθήσουν πολύ στην καθημερινή μας ζωή. Θα δούμε στην πράξη και μέσα από πολλά παραδείγματα και ασκήσεις, τις δυνάμεις που ασκεί η μουσική στο σώμα και την ψυχή μας!”

(Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

*Ηλίας Σακαλάκ

Απόφοιτος του Trinity College of Music, London. Μέλος της Ορχήστρας Καµεράτα (cello) του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από της ιδρύσεώς της, έως και σήµερα. Η Ορχήστρα έχει δώσει χιλιάδες συναυλίες τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό µε τεράστια επιτυχία (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερµανία, Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Κύπρο, Ρωσία, Κίνα) και έχει συνεργαστεί µε εξέχοντες µουσικούς, όπως Yehudi Menuhin, Martha Argerich, Mischa Maisky, Mstislav Rostropovich, Λεωνίδας Καβάκος. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 40 CD. Τα τελευταία χρόνια, ηχογραφήσεις της µε την DECCA και την Deutsche Grammophon έχουν βραβευτεί! Η µόνη ελληνική Ορχήστρα που έχει προσκληθεί στο Festival Salzburg (3 συνεχόµενες χρονιές,17,’18’19).

Ως Freelance Φωτογράφος, έχει εργαστεί σε περιοδικά και εφηµερίδες. Έχει συµµετάσχει σε οµαδικές και ατοµικές εκθέσεις. Έχει εκδώσει 6 φωτογραφικά βιβλία.

**Διάβασα τις “Μουσικές βιταμίνες” στα 15 μου μετά από παρότρυνση ενός καθηγητή Χημείας/μπασίστα της ροκ. Με συνεπήρε το ύφος και η αμεσότητα του βιβλίου. Από τότε ανατρέχω αρκετά συχνά σε αυτό. Στα 20 μου πήρα την πρώτη μου συνέντευξη από τον συγγραφέα, τον κύριο Σακαλάκ. Δέκα χρόνια αργότερα τον ξανασυνάντησα πλέον ως φωτογράφο.

Τόσες όμορφες συναντήσεις και κάθε φορά τόσο διαφορετικοί και οι δύο!