Ευαισθητοποίηση,  Ψυχολογία

Ναρκισσιστικά μοτίβα συμπεριφοράς

Οι ναρκισσιστές συχνά οδηγούνται από την ανάγκη για θαυμασμό, προσοχή και επικύρωση από τους άλλους και μπορεί να χρησιμοποιούν τις ρομαντικές σχέσεις ως μέσο για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών.

Μερικά κοινά κίνητρα ναρκισσιστικής σχέσης περιλαμβάνουν:

Αυτοεπικύρωση: Οι ναρκισσιστές μπορεί να χρησιμοποιούν σχέσεις για να επικυρώσουν και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Μπορεί να αναζητήσουν συνεργάτες που πιστεύουν ότι θα τους θαυμάσουν, θα τους επαινέσουν ή θα τους κάνουν να νιώσουν ξεχωριστοί.

Έλεγχος: Οι ναρκισσιστές μπορεί να χρησιμοποιούν τις σχέσεις ως μέσο για να αποκτήσουν δύναμη και έλεγχο στον σύντροφό τους. Μπορεί να χειραγωγούν, να κυριαρχούν ή να μειώνουν τον σύντροφό τους για να διατηρήσουν μια αίσθηση ανωτερότητας και ελέγχου.

Διατήρηση εικόνας: Οι ναρκισσιστές μπορεί να χρησιμοποιούν σχέσεις για να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα ή κοινωνική θέση. Μπορεί να αναζητήσουν συντρόφους που πιστεύουν ότι θα ενισχύσουν την εικόνα ή την κατάστασή τους ή που θα τους «ταιριάξουν» από άποψη εμφάνισης ή κοινωνικής θέσης.

Ναρκισσιστική προσφορά: Οι ναρκισσιστές μπορεί να χρησιμοποιούν τις σχέσεις ως πηγή «ναρκισσιστικής προσφοράς», η οποία αναφέρεται στην προσοχή, τον θαυμασμό και την επικύρωση που λαχταρούν. Μπορεί να αναζητήσουν συντρόφους που πιστεύουν ότι θα τους παρέχουν μια σταθερή ροή ναρκισσιστικής προσφοράς και μπορεί να βαρεθούν ή να απορριφθούν εάν ο σύντροφός τους αποτύχει να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Ο κύκλος της ναρκισσιστικής σχέσης

Love bombing ή Βομβαρδισμός αγάπης: Ο βομβαρδισμός αγάπης αναφέρεται σε μια έντονη περίοδο στοργής και προσοχής που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ναρκισσιστικό άτομο για να «αγκιστρώσει» τον στόχο του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλειώδεις χειρονομίες, συνεχή επικοινωνία και συντριπτική αίσθηση προσοχής και στοργής.

Υποτίμηση: Η υποτίμηση είναι η διαδικασία με την οποία ένας ναρκισσιστής αρχίζει να υποτιμά τον σύντροφό του, συχνά μετά από μια περίοδο βομβαρδισμού αγάπης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υποτίμηση και την υπονόμευση της αίσθησης αυτοεκτίμησης του συντρόφου τους. Ο σκοπός της υποτίμησης είναι συχνά η καθιέρωση ελέγχου και κυριαρχίας επί του συντρόφου τους.

Απόρριψη: Η απόρριψη αναφέρεται στον ξαφνικό και συχνά σκληρό τέλος μιας σχέσης από ένα ναρκισσιστικό άτομο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διακοπή κάθε επικοινωνίας, τη δημιουργία φαντασμάτων ή ακόμα και την υβριστική συμπεριφορά για να απομακρύνουν τον σύντροφό τους. Η απόρριψη γίνεται συχνά για να διεκδικήσει κυριαρχία και έλεγχο πάνω στο άλλο άτομο.

Hoovering: Το Hoovering είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πράξη ενός ναρκισσιστικού ατόμου που προσπαθεί να «ρουφήξει» τον πρώην σύντροφό του πίσω στη σχέση μετά από μια απόρριψη ή χωρισμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσπάθειες επικοινωνίας, υποσχέσεις αλλαγής και άλλες τακτικές που έχουν σχεδιαστεί για να χειραγωγήσουν το άλλο άτομο.

Eάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να αντιμετωπίζετε ναρκισσιστική κακοποίηση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη και καθοδήγηση από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.