Ψυχολογία

Πρώτη φορά σεξ

Το να κάνεις σεξ για πρώτη φορά είναι μια σημαντική και ουσιαστική εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε αυτή τη στιγμή με προσοχή, σεβασμό και κατανόηση. Η συναισθηματική επένδυση και η οικειότητα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και μπορεί να ενισχύσουν την απόλαυση και να αμβλύνουν τις άμυνες.

Συνήθως, κατά τη διάρκεια της εφηβείας υπάρχει κάποιου είδους πίεση πριν τη πρώτη σεξουαλική επαφή. Τα αγόρια ωθούνται κοινωνικά να αποδείξουν την ικανότητά τους, ενώ τα κορίτσια συχνά αισθάνονται ότι με αυτό τον τρόπο θα επιβεβαιώσουν την συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφό τους.

Ωστόσο, το σεξ είναι πολύ παραπάνω από μία σωματική πράξη.

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά την πρώτη φορά θα πρέπει να συναινούν και τα δύο πρόσωπα. Να έχει προηγηθεί μια στοιχειώδης επικοινωνία και να είναι βέβαιο ότι υπάρχει συγκατάθεση, δηλαδή να είναι μια αμοιβαία απόφαση. Η συναισθηματική ετοιμότητα συχνά παραγνωρίσζεται. Είναι σημαντικό να είστε συναισθηματικά προετοιμασμένοι για αυτό το βήμα. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τα συναισθήματά σας και βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα με την απόφασή σας.

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι ζωτικής σημασίας. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, τις προσδοκίες σας και τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Ένας υποστηρικτικός σύντροφος μπορεί να κάνει την εμπειρία πιο θετική. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε. Πάρτε το χρόνο σας και εξερευνήστε τα όρια και τις επιθυμίες του άλλου. Να θυμάστε ότι η πρώτη φορά μπορεί να μην είναι τέλεια και δεν πειράζει. Μην θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας. Το σεξ είναι μια εμπειρία μάθησης και συχνά βελτιώνεται με τον χρόνο και την εξάσκηση.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω!

Προστασία: Η άσκηση ασφαλούς σεξ είναι απαραίτητη για την προστασία του εαυτού σας και του συντρόφου σας από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και ακούσιες εγκυμοσύνες. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά και, εάν χρειάζεται, εξετάστε άλλες μορφές αντισύλληψης.

Απόρρητο και άνεση: To να γνωρίζετε τον άνθρωπο με τον οποίο θα βρεθείτε σεξουαλικά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε καταχρηστικές συμπεριφορές με δυσάρεστες συνέπειες. Επιλέξτε επίσης ένα ασφαλές και ιδιωτικό περιβάλλον όπου και οι δύο νιώθετε άνετα και άνετα.

Μεταγενέστερη φροντίδα: Αφού κάνετε σεξ, αφιερώστε χρόνο με τον σύντροφό σας και βεβαιωθείτε ότι και οι δύο αισθάνεστε καλά. Τα συναισθήματα μπορούν να αυξηθούν μετά από μια πρώτη εμπειρία, επομένως να είστε υποστηρικτικοί και με κατανόηση.

Αναζήτηση καθοδήγησης: Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από αξιόπιστες πηγές όπως φίλους, οικογένεια ή επαγγελματία υγείας.

Θυμηθείτε, η πρώτη φορά του καθενός είναι διαφορετική και είναι φυσιολογικό να νιώθετε ένα μείγμα ενθουσιασμού και νευρικότητας. Πάρτε τα πράγματα με τον δικό σας ρυθμό και δώστε προτεραιότητα στην ευημερία και την άνεσή σας σε όλη την εμπειρία.