Ψυχολογία

Πώς θα κρατήσει η σχέση μέσα στο χρόνο;

Στις μακροχρόνιες σχέσεις το ερωτικό πάθος μετατρέπεται σε βαθύτερη αγάπη, που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα στοργής, ενδιαφέρον για την ευτυχία του συντρόφου, εκφράσεις τρυφερότητας στην καθημερινότητα, αποδοχή των αντιλήψεων αλλά και των ελαττωμάτων του άλλου.

Βασικό στοιχείο είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η συναισθηματική κατανόηση, το να μπορεί ο κάθε σύντροφος να βιώνει τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ευαισθησία στις ανάγκες του άλλου και η προσπάθεια κατανόησης των αναγκών του μέσω της επικοινωνίας.

Η οικειότητα που απορρέει από τα παραπάνω είναι ένα σημαντικό θετικό στοιχείο που χάνεται όταν επικρατεί η αρνητικότητα. Επίσης η υποστήριξη στις προσπάθειες ή τις δυσκολίες του άλλου ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης. Πολλές φορές τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα καταλήγουν να εστιάζουν στα προβληματικά στοιχεία της σχέσης, στις συμπεριφορές και τις καταστάσεις που δεν τους αρέσουν και τους στεναχωρούν. Οι προκαταλήψεις στην οπτική γωνία των συντρόφων τους εμποδίζουν να αναγνωρίσουν και να απολαύσουν τα θετικά στοιχεία της σχέσης.

Όταν συμβαίνουν συγκρούσεις, ο κάθε σύντροφος καλείται να μην αναλώνεται στην αμφισβήτηση των λεγομένων ή των πράξεων του άλλου, αλλά να αξιολογεί τις δικές του. Οι κατηγορίες προς τον άλλο μπορεί να αποφορτίζουν από την ένταση της στιγμής, αλλά είναι δυνητικά επικίνδυνες για τη σχέση, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε θυμό και δυσαρέσκεια.


Η συντροφικότητα είναι βασική προϋπόθεση για μία καλή σχέση. Στα αρχικά στάδια της σχέσης αποτελεί ένα σημαντικό θετικό στοιχείο, αλλά, πολλές φορές στη συνέχεια, όσο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας αυξάνονται παράλληλα με τις υποχρεώσεις των συντρόφων, τείνει να εξασθενεί.

Η συντροφικότητα μπορεί να ενισχυθεί με τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων που είναι αμοιβαία ικανοποιητικές, όπως ένα ταξίδι ή μία πολιτιστική εκδήλωση. Εκτός από τις δραστηριότητες αναψυχής είναι σημαντικό οι σύντροφοι να μπορούν να απολαμβάνουν μαζί την καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα το μεγάλωμα των παιδιών, την φροντίδα του σπιτιού, την προετοιμασία γεύματος, ή ακόμα και κάποια εξωτερική δραστηριότητα.

Ο Gottman προτείνει την τεχνική των «πέντε μαγικών ωρών» ανά εβδομάδα για να διατηρηθεί η ζωντάνια της σχέσης. Μισή ώρα τουλάχιστον την ημέρα είναι ο χρόνος που χρειάζεται να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο ζευγάρι και όχι στα οικονομικά προβλήματα ή τα θέματα που αφορούν τα παιδιά. Η ποιότητα του χρόνου είναι σημαντική.

Στο διάστημα αυτό οι σύντροφοι περνούν χρόνο μαζί συζητώντας για να αποφορτιστούν από την καθημερινότητα και βιώνοντας αμοιβαία αγάπη εκτίμηση και σεβασμό, συντροφεύοντας ο ένας τον άλλον στις χαρές αλλά και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Οι μικρές στιγμές μέσα στην ημέρα που υπενθυμίζουν στους συντρόφους την αγάπη, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση μιας ευτυχισμένης σχέσης. “Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του να περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας”.

Κάνοντας ευχάριστα πράγματα μαζί, αναζωπυρώνετε το πάθος μεταξύ σας και αναπτύσσετε τη συναισθηματική σας σύνδεση. Επίσης είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να μπορούν να περνάνε χρόνο μακριά και σε άλλες δραστηριότητες εκτός της σχέσης. Αυτό ανανεώνει πρώτα τους ίδιους ως άτομα και στην συνέχεια αυτή η ανανέωση μεταφέρεται και στη σχέση.