Ψυχολογία

Ρύθμιση συναισθημάτων και κοινωνική αλληλεπίδραση

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ρυθμίζουν τα συναισθήματα επηρεάζει τις σχέσεις, την ευημερία και το άγχος τους (Gross, 2002· Hochschild, 1983). Τα άτομα διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα συναισθήματα, μερικά επιλέγουν πιο επιτυχημένες στρατηγικές από άλλα (Mayer & Salovey, 1997; Salovey & Mayer, 1990).


Η ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων συνεπάγεται τη ρύθμιση της συναισθηματικής εμπειρίας για την επίτευξη επιθυμητών συναισθηματικών καταστάσεων και προσαρμοστικών αποτελεσμάτων. Αυτή η ικανότητα είναι κρίσιμη για τη συναισθηματική νοημοσύνη (Gross & John, 2002; Salovey & Mayer, 1990; Salovey, Mayer, & Caruso, 2002).

Σύμφωνα με τους Mayer και Salovey (1997), η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει τέσσερις αλληλένδετες ικανότητες που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθηματικών πληροφοριών:

  • αντίληψη συναισθημάτων,
  • χρήση συναισθημάτων για τη διευκόλυνση της σκέψης,
  • κατανόηση των συναισθημάτων και
  • ρύθμιση των συναισθημάτων του ατόμου και των συναισθημάτων των άλλων.

Αυτές οι ικανότητες πιστεύεται ότι είναι σημαντικές για την κοινωνική αλληλεπίδραση επειδή τα συναισθήματα εξυπηρετούν επικοινωνιακές και κοινωνικές λειτουργίες, μεταφέροντας πληροφορίες για τις σκέψεις και τις προθέσεις των ανθρώπων και συντονίζοντας τις κοινωνικές συναντήσεις (Keltner & Haidt, 2001).

Από αυτές τις τέσσερις ικανότητες, η ρύθμιση των συναισθημάτων είναι ίσως η πιο σημαντική για την κοινωνική αλληλεπίδραση, επειδή επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική έκφραση και τη συμπεριφορά. Ένα ακατάλληλο ξέσπασμα θυμού μπορεί να καταστρέψει μια σχέση για πάντα. Αντίθετα, η ικανότητα αντίληψης και κατανόησης των συναισθημάτων επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση πιο έμμεσα, βοηθώντας τους ανθρώπους να ερμηνεύουν εσωτερικές και κοινωνικές ενδείξεις και κατευθύνοντας έτσι τη συναισθηματική αυτορρύθμιση και την κοινωνική συμπεριφορά.


Η ρύθμιση των συναισθημάτων μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική αλληλεπίδραση μέσω πολλών μηχανισμών. Το πιο σημαντικό είναι ότι χρωματίζει τον συναισθηματικό τόνο των κοινωνικών συναντήσεων. Οι εκδηλώσεις ευχάριστων συναισθημάτων τείνουν να προκαλούν ευνοϊκές απαντήσεις από τους άλλους, ενώ η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων συχνά διώχνει άλλους ανθρώπους (Argyle & Lu, 1990; Furr & Funder, 1998).

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά (Hatfield, Ca-cioppo, & Rapson, 1994). Επιπλέον, η ρύθμιση των συναισθημάτων μπορεί να προάγει ή να διευκολύνει θετικές προσδοκίες για κοινωνική αλληλεπίδραση (π.χ. Cunningham, 1988), τη χρήση αποτελεσματικών στρατηγικών κοινωνικής αλληλεπίδρασης (π.χ. Furr & Funder, 1998; Langston & Cantor, 1989), μια ευέλικτη εστίαση της προσοχής , σωστή λήψη αποφάσεων υπό πίεση και εκτελεστικές λειτουργίες που συνδέονται με τον συντονισμό πολλών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αποτελεσματική κοινωνική συμπεριφορά.