Ψυχολογία

Συγχώρεση – Plot twist

Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση, υπάρχει η προσδοκία να συγχωρήσουμε τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του ώστε να προχωρήσουμε χωρίς βαρίδια. Η συγχώρεση είναι πολύτιμη όταν έρχεται μετά από μεταμέλεια στα πλαίσια μιας λειτουργικής σχέσης που μας είναι σημαντικό να υπάρχει στη ζωή μας. Η συγχώρεση πολλές φορές δεν είναι εφικτή και δεν είναι απαραίτητο να συγχωρεί κάποιος τους ανθρώπους ή τις καταστάσεις που δεν το αξίζουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούμε, να ντρεπόμαστε για λογαριασμό άλλων ή να προσπαθούμε να πάρουμε την ευθύνη από πάνω τους προκειμένου να τους ανακουφίσουμε.

Συχνά μπορεί να μην ζητηθεί και να μην υπάρξει ποτέ συγχώρεση, ούτε κυριολεκτικά, ούτε μεταφορικά. Η επικέντρωση δεν μπορεί να είναι στους άλλους, στην ελλειματικότητα, στην κακία και στην μικρότητά τους. Εκείνοι ήδη έχουν χάσει και πιθανότατα δεν θα βγουν από τη τροχιά αυτοκαταστροφής και μιζέριας που έχουν επιλέξει να βρίσκονται. Είναι πολύ επώδυνη η συνειδητοποίηση ότι οι ίδιοι ευθύνονται για τη κατάσταση που βιώνουν. Νομοτελειακά οι επιλογές μας μας χαρακτηρίζουν, μας ορίζουν και τελικά μας καθορίζουν. Αφήσουμε λοιπόν τους ανθρώπους αυτούς να ζουν με τις επιλογές τους και απομακρυνόμαστε. Διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από συμπεριφορές, ανθρώπους και καταστάσεις που δεν μας ταιριάζουν και που μας προκαλούν ντροπή, αηδία και απέχθεια.

Plot twist

Η συγχώρεση είναι απαραίτητη προς τον εαυτό μας. Είναι πολύ ουσιαστικό και καθοριστικό να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας, να τον συμπονέσουμε, να τον αγκαλιάσουμε και να τον αγαπήσουμε ολόκληρο.

Πως θα γίνουμε πρωταγωνιστές της δικής μας ιστορίας;

Το στοίχημα είναι να αλλάξουμε το νόημά της πλοκής της ζωής μας. Η επικέντρωση είναι στη δική μας ζωή, στη δική μας εξέλιξη και ευημερία. Η συγχώρεση του εαυτού είναι μια υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε καλά, ότι θα προστατέψουμε την υγεία, την ηρεμία μας και την χαρά μας. Ότι θα αγωνιζόμαστε για να έχουμε όμορφες, ουσιαστικές σχέσεις, ότι θα αναζητάμε την αγάπη, την αλήθεια, την ομορφιά, την καλοσύνη γύρω μας και ότι θα προχωρήσουμε με γενναιότητα, δύναμη και πληρότητα στη ζωή. Είναι η υπόσχεση ότι θα εξασφαλίσουμε εκείνο τον ψυχικό χώρο που θα “χωράμε” καλά με εαυτό μας και τους πραγματικά αγαπημένους μας που υπάρχουν στη ζωή μας και δεν θέλουμε να χάσουμε στο “εδώ και τώρα”, αλλά και στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα θα απομακρύνουμε όσους δεν μας προσφέρουν χαρά και ηρεμία.

Κλείνουμε κεφάλαια και φτιάχνουμε το δικό μας νέο σενάριο με έντονα συναισθήματα, ενδιαφέροντες πρωταγωνιστές και νέα σχέδια.