Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

Η Συμπόνια ως αμφίδρομο πλεονέκτημα


“Αν θέλετε οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι, ασκήθείτε στη συμπόνια. Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, εξασκηθείτε στη συμπόνια”. Δαλάι Λάμα

Οι ανταμοιβές της εξάσκησης της συμπόνιας λειτουργούν αμφίδρομα.

Αλλά τι ακριβώς εννοείται με τον όρο «συμπόνια;» Διάφοροι ορισμοί της συμπόνιας έχουν προταθεί από ερευνητές και φιλοσόφους.

Συμπόνια είναι το συναίσθημα που προκύπτει όταν έρθετε αντιμέτωποι με τον πόνο κάποιου άλλου και αισθάνεστε κίνητρο να ανακουφίσετε αυτό το πόνο.

Η συμπόνια δεν είναι το ίδιο με την ενσυναίσθηση ή τον αλτρουισμό, αν και οι έννοιες σχετίζονται. Ενώ η ενσυναίσθηση αναφέρεται γενικότερα στην ικανότητά μας να παίρνουμε την προοπτική και να νιώθουμε τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, η συμπόνια είναι όταν αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις περιλαμβάνουν την επιθυμία να βοηθήσουμε.

Ο αλτρουισμός, με τη σειρά του, είναι η ευγενική, ανιδιοτελής συμπεριφορά που συχνά προκαλείται από συναισθήματα συμπόνιας, αν και μπορεί κανείς να αισθανθεί συμπόνια χωρίς να ενεργήσει σύμφωνα με αυτό, και ο αλτρουισμός δεν υποκινείται πάντα από συμπόνια.

Ενώ οι κυνικοί μπορεί να απορρίπτουν τη συμπόνια ως συγκινητική ή παράλογη, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να χαρτογραφούν τη βιολογική βάση της συμπόνιας, υποδηλώνοντας τον βαθύ εξελικτικό της σκοπό. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι όταν αισθανόμαστε συμπόνια, ο καρδιακός μας ρυθμός επιβραδύνεται, εκκρίνουμε την «ορμόνη του δεσμού» ωκυτοκίνη και οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, τη φροντίδα και τα συναισθήματα ευχαρίστησης ανάβουν, κάτι που συχνά οδηγεί στην επιθυμία μας να προσέγγιση και φροντίδα για τους άλλους ανθρώπους.

Αυτοσυμπόνια

Η αυτοσυμπόνια είναι η διαδικασία στροφής της συμπόνιας προς τα μέσα. Είμαστε ευγενικοί και με κατανόηση αντί να κάνουμε σκληρή αυτοκριτική όταν αποτυγχάνουμε, κάνουμε λάθη ή αισθανόμαστε ανεπαρκείς. Δίνουμε στον εαυτό μας υποστήριξη και ενθάρρυνση αντί να είμαστε ψυχροί και επικριτικοί όταν προκύπτουν προκλήσεις και δυσκολίες στη ζωή μας.

Η έρευνα δείχνει ότι η αυτοσυμπόνια είναι μια από τις πιο ισχυρές πηγές αντιμετώπισης και ανθεκτικότητας που έχουμε στη διάθεσή μας, βελτιώνοντας ριζικά την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Μας παρακινεί να κάνουμε αλλαγές και να φτάσουμε τους στόχους μας όχι επειδή είμαστε ανεπαρκείς, αλλά επειδή νοιαζόμαστε και θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.