Ψυχολογία

Τα οφέλη του σεξ στις ρομαντικές σχέσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το κανονικό σεξ είτε μόνο ως μία ευχαρίστηση, είτε ως μια αναπαραγωγική διαδικασία. Πολύ λίγοι το σκέφτονται ως κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να δημιουργήσουν πιο υγιείς δεσμούς. Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι οι τρόποι με τους οποίους το σεξ μπορεί να ενισχύσει την ίδια τη σχέση.

Το τακτικό σεξ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο ευτυχισμένης σχέσης. Το σεξ είναι ένα σημαντικό μέρος των περισσότερων σχέσεων, καθώς εκπληρώνει τις σεξουαλικές επιθυμίες και την ανάγκη ενός ατόμου για σεξουαλική οικειότητα. Έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τον δεσμό που μοιράζονται δύο άτομα.

Πώς όμως το σεξ ενισχύει μια σχέση;

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλός σας μετά από έναν οργασμό. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της «ευτυχίας» ή της «αγάπης», είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση του δεσμού στις ρομαντικές σχέσεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται στο σώμα όταν κάποιος συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτή η ορμόνη μπορεί να εμβαθύνει την ένταση που μοιράζεται ένα ζευγάρι μεταξύ τους. Τους βοηθά να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να δημιουργήσουν τη σύνδεση.

Μια μελέτη εξέτασε μια ομάδα 163 νεαρών ενηλίκων για να δει την επίδραση που είχε η έλλειψη τακτικού σεξ στις σχέσεις τους. Η ομάδα αποτελούνταν από 60 ζευγάρια (120 άτομα) και 43 άγαμα άτομα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια σε μια ρομαντική σχέση είχαν υψηλό επίπεδο ωκυτοκίνης σε σύγκριση με τους ελεύθερους. Τα επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση. Η έρευνα δείχνει ότι η ωκυτοκίνη συμβάλλει στις συναισθηματικές αντιδράσεις στο σώμα σας, οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία διαρκών και ισχυρότερων σχέσεων.

Το σεξ προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τις σχέσεις που προσφέρει. Μπορεί να βελτιώσει τον δεσμό και την έλξη που υπάρχει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Εξασφαλίζει περαιτέρω ότι τα ζευγάρια έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη μακροζωία της ίδιας της σχέσης.

Επιπλέον το σεξ συμβάλλει στην μείωση του άγχους. Η καθημερινότητά είναι γεμάτη από στρεσογόνες καταστάσεις, είτε από αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον, είτε με οικογενειακά θέματα, ή οικονομικά ζητήματα. Το τακτικό σεξ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους και βοηθά στην αποφυγή χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη ή καρκίνο.

Το τακτικό σεξ σε μια μονογαμική σχέση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του επιπέδου δέσμευσης σε μια σχέση. Μια αφοσιωμένη σχέση δημιουργεί εμπιστοσύνη και ωθεί τα ζευγάρια να παραμείνουν πιστά ο ένας στον άλλο.

Ένας από τους τρόπους για να κατανοήσουμε πώς το σεξ βελτιώνει τις σχέσεις είναι ότι βελτιώνει τη συναισθηματική οικειότητα μεταξύ ενός ζευγαριού. Το τακτικό σεξ μπορεί να χαμηλώσει τις άμυνες και να σας βοηθήσει να ανοιχτείτε περισσότερο μέσα στη σχέση. Το τακτικό σεξ μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παρατεταμένη εχθρότητα μεταξύ ενός ζευγαριού, κάνοντας τις σχέσεις πιο δυνατές.

Βιβλιογραφία:

-Aron, A., Melinat, E., Aron, E. N., Vallone, R. D., & Bator, R. J. (1997). The experimental generation of interpersonal closeness: A procedure and some preliminary findings. Personality and Social Psychology Bulletin, 23(4), 363-377.

-Birnbaum, G. E. (2017). The fragile spell of desire: A functional perspective on changes in sexual desire across relationship development. Personality and Social Psychology Review, 1088868317715350.

-Birnbaum, G. E., Mizrahi, M., Kaplan, A., Kadosh, D., Kariv, D., Tabib, D., … & Burban, D. (2017). Sex unleashes your tongue: Sexual priming motivates self-disclosure to a new acquaintance and interest in future interactions. Personality and Social Psychology Bulletin, 43(5), 706-715.