Τα πολλαπλά οφέλη του φυσιολογικού τοκετού
Η γέννηση ενός μωρού αποτελεί μια μοναδική στιγμή απέραντης ευτυχίας, χαράς και συναισθηματικής ολοκλήρωσης για τη μητέρα αλλά και όλη την οικογένεια. Ο ερχομός του νεογνού στον κόσμο συνοδεύεται από μακρά προσμονή εννέα μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων το ζευγάρι καλείται να διανύσει ένα όμορφο ταξίδι σκέψεων, ονείρων και ενίοτε προβλημάτων μέχρι να έρθει η επιθυμητή καλή ώρα.
Δεν είναι εξάλλου λίγες οι κοπέλες που έχουν πλάσει στο μυαλό τους εικόνες για τον τοκετό τους πολλά χρόνια πριν καν επέλθει η εγκυμοσύνη. Είναι γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελλοντικών μητέρων επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινούνται και οι προσπάθειες του μαιευτικού προσωπικού. Αποτελεί ηθική υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας στο χώρο της Μαιευτικής η ψυχολογική στήριξη και παρότρυνση των επιτόκων καθόλη την περίοδο της κυήσεως και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο μήνα. Η καλλιέργεια ενός γόνιμου πεδίου εμπιστοσύνης βοηθά προκειμένου να αποβληθούν ενδεχόμενες φοβίες και άγχη σχετικά με κάτι το πρωτόγνωρο και άγνωστο, ιδίως όταν πρόκειται για την πρώτη γέννα.
Εξάλλου, τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα, το νεογνό αλλά και το ζευγάρι γενικότερα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Η λεχώνα λίγες μόνον ώρες μετά το φυσιολογικό τοκετό έχει αναρρώσει πλήρως. Δύναται άμεσα να πάρει το νεογέννητο στην αγκαλιά της και να θηλάσει τόσο εντός της Αιθούσης Τοκετών όσο και στο δωμάτιό της καθώς μπορεί να κινείται πολύ άνετα απαλλαγμένη γρήγορα από ορούς και καθετήρες. Δε χρειάζεται να είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι της και λίγες μόνον ώρες μετά τον τοκετό μπορεί να κάνει το μπάνιο της. Ο πόνος είναι ελάχιστος συνήθως και περιγράφεται ως τράβηγμα στην περιοχή του περινέου που μπορεί να αντιμετωπισθεί με απλά αναλγητικά.
Επομένως, ο θηλασμός ξεκινά ενωρίτερα, η πρώτη επαφή μητέρας – νεογνού είναι άμεση και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες ευκολότερης εδραίωσης του θηλασμού και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιδρώντας καταλυτικά στη σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του βρέφους.
Αλλά και οι συναισθηματικοί δεσμοί ενισχύονται μέσα από τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Η επίτοκος νιώθει πως πράγματι προσπαθεί και συμμετέχει ενεργά στη γέννηση του μωρού της με κάθε εξώθηση. Η γέννηση του νεογνού αποτελεί τη μέγιστη επιβράβευσή της γεμίζοντάς τη με ένα ανεπανάληπτο αίσθημα ολοκλήρωσης και ευτυχίας. Παράλληλα, η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού δίδει και στον πατέρα τη δυνατότητα να στέκεται στο πλάι της συζύγου του, να την ενισχύει συνεχώς και να μοιράζεται όλες αυτές τις μαγικές στιγμές μαζί της, βλέποντας τη γέννηση του μωρού τους από κοντά.
Επίσης, για την ίδια την υγεία του νεογνού ο φυσιολογικός τοκετός φέρει πολλαπλά οφέλη. Αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικασία φυσιολογικής ωρίμανσης του αναπνευστικού συστήματος του εμβρύου, ώστε να ανταποκριθεί ευκολότερα στις συνθήκες του εξωμητρίου περιβάλλοντος. Επομένως, ο κίνδυνος αναπνευστικής δυσχέρειας του νεογνού μετά τη γέννησή του απομακρύνεται σημαντικά επί φυσιολογικού τοκετού.
Επιπρόσθετα, ο αποικισμός του δέρματος και του εντέρου του νεογνού από τα ‘καλά’ βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου κατά τη διέλευσή του από το πυελογεννητικό σύστημα της μητέρας, ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό του σύστημα και παρέχει ισχυρή προστασία καθόλη τη μετέπειτα ζωή του. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μελέτες που καταδεικνύουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των νεογνών που γεννήθηκαν φυσιολογικά, όπως ελάττωση της επίπτωσης βρογχικού άσθματος και σακχαρώδους διαβήτη.
Στις ημέρες μας και στη χώρα μας ειδικότερα η Μαιευτική επιστήμη στέκεται στο πλευρό της μέλλουσας μητέρας με υπευθυνότητα, προσφέροντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας για την ίδια και το μωρό της, προκειμένου να απολαύσει το δικό της μοναδικό θαύμα της φύσης.
Χαράλαμπος Δ. Γρηγοριάδης
Χειρουργός – Μαιευτήρ – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΗΤΩ