Ψυχοθεραπεία,  Ψυχολογία

Το μωσαϊκό των σύγχρονων μορφών συμβίωσης και οι θεραπευτικές προκλήσεις

Το σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από διαρκείς αλλαγές, πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα. Αυτές οι αλλαγές δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την οικογενειακή ζωή, δημιουργώντας νέες μορφές συμβίωσης που αμφισβητούν τις παραδοσιακές αντιλήψεις για το γάμο και την οικογένεια. Η αυξανόμενη πολυπολιτισμικότητα, η αναπαραγωγική ιατρική και οι μεταβολές των κοινωνικών ρόλων οδηγούν σε νέες μορφές οικογενειακής ζωής που θέτουν σημαντικά θεραπευτικά διλήμματα και κοινωνικές προκλήσεις.

Οι νέες μορφές συμβίωσης

Οι σύγχρονες οικογένειες υιοθετούν πολλαπλές μορφές συμβίωσης, από γάμους και διαζύγια μέχρι πολυπολιτισμικές και ομοφυλοφιλικές σχέσεις, υιοθεσίες και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 50% των πρώτων γάμων καταλήγει σε διαζύγιο, ενώ πολλοί ξαναπαντρεύονται, δημιουργώντας μεικτές οικογένειες. Αυτές οι οικογένειες παρουσιάζουν περίπλοκες διασυνδέσεις και συσχετισμούς, όπου οι παραδοσιακές οικογενειακές δομές αντικαθίστανται από νέες μορφές συνύπαρξης.

Η συναισθηματική προσέγγιση των θεραπευτών

Η οικογενειακή θεραπεία καλείται να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των σύγχρονων οικογενειών. Οι θεραπευτές αναγνωρίζουν ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί σε αυτές τις οικογένειες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο για τη συνοχή τους, ενώ τα βιολογικά στοιχεία αποδυναμώνονται. Η ψυχοκοινωνική προσέγγιση των θεραπευτών εστιάζει στην κάλυψη συναισθηματικών αναγκών, δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική σύνδεση και επικοινωνία.

Κεντρικός ρόλος της απώλειας στις ,εικτές οικογένειες

Η απώλεια αποτελεί βασική διάσταση στις μεικτές οικογένειες, είτε αυτή αφορά σε θάνατο, διαζύγιο ή εγκατάλειψη. Τα παιδιά που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις πολλές φορές παρουσιάζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Οι θεραπευτές αναγνωρίζουν τη σημασία της διαχείρισης της απώλειας και προσπαθούν να βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειας να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με το παρελθόν και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Συμπεράσματα και θεραπευτικές προοπτικές

Οι νέες μορφές οικογένειας είναι το αποτέλεσμα βαθιών κοινωνικών μεταβολών, που ανατρέπουν τα παραδοσιακά πρότυπα. Η οικογενειακή θεραπεία καλείται να αναπτύξει νέες μεθόδους και να προσαρμόσει τα εργαλεία της για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές τις μεταβολές. Οι συναισθηματικοί δεσμοί, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των οικογενειών είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιβίωσή τους στον σύγχρονο κόσμο.

Βιβλιογραφία

  1. Κατάκη, Χ., Ρέππα, Ε., & Σιγάλα, Γ. (2024). Το μωσαϊκό των σύγχρονων μορφών συμβίωσης: Νέες προκλήσεις για την οικογενειακή θεραπεία. Ψυχιατρική και Κοινωνία, 32(4), 45-67.
  2. Goldsmith, J. (1982). Changing Family Dynamics in Modern Society. New York: Academic Press.
  3. Pinsof, W. M. (2002). The Integrative Problem-Centered Therapy of Couple and Family Relationships. Chicago: The University of Chicago Press.
  4. Gottman, J. M., & Notarius, C. I. (2002). Marital interactions and satisfaction: A longitudinal study. Journal of Family Psychology, 16(4), 450-467.
  5. Morrissey, K. (2002). Family Transitions in the Modern Era. London: Routledge.