Ευαισθητοποίηση,  Παιδαγωγικά,  Ψυχολογία

Το ξύλο ΔΕΝ βγήκε από τον Παράδεισο

Όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να κάνουμε τα παιδιά μας να πειθαρχήσουν. Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι: ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος;

H σωματική τιμωρία μπορεί να έχει αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, αλλά πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα σε βάθος χρόνου. Τα παιδιά που κακοποιούνται είναι πολύ πιθανό να βιώσουν έντονο άγχος, στρες, ανασφάλεια, φόβο, αναστολή και έλλειψη εμπιστοσύνης. Η σωματική πειθαρχία δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά και μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά, συμπεριφορικά και ακαδημαϊκά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Το χτύπημα των παιδιών δεν τους διδάσκει την ευθύνη, την ανάπτυξη της συνείδησης και τον αυτοέλεγχο, ούτε τους διδάσκει το σωστό από το λάθος. Το χτύπημα τραβά την προσοχή τους, αλλά δεν τα βοηθά στο να εσωτερικεύσουν γιατί πρέπει να κάνουν το σωστό στο μέλλον. Μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν ο ενήλικας είναι εκεί, αλλά να κάνουν ό,τι θέλουν σε άλλες στιγμές.

Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους γονείς τους. Οι γονείς που χρησιμοποιούν σωματική πειθαρχία μπορεί να διδάσκουν στο παιδί τους να επιλύει συγκρούσεις με σωματική επιθετικότητα. Το χτύπημα μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα επιθετικότητας του παιδιού καθώς και να μειώσει την ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται πόνο για να μάθουν. Ενώ δεν επιτρέπουμε την επιθετικότητα μεταξύ των ενηλίκων, είναι θλιβερό το ότι δεν παρέχουμε στα παιδιά την ίδια προστασία κατά της βίας.

Πηγή: American Psychological Association