Ψυχολογία

Το παράδοξο της ταυτότητας

Τι σημαίνει να είσαι “εσύ”; Η ζωή είναι μια διαρκής διαδικασία αλλαγής και θανάτου. Πώς τα πράγματα παραμένουν τα ίδια αν μεταβάλλονται συνεχώς;

Ταυτότητα: 

  • Πρόκειται για την υπαρξιακή ενοποίηση του ατόμου που το κάνει να μην συγχέεται με τους άλλους.
  • Αποτελεί μια δυναμική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόσληψη του νέου διαφορετικού στοιχείου επιτρέπει νέες κατανοήσεις, παραγωγή νέων σκέψεων και καινοτόμων αντιλήψεων που προάγουν τη ζωή.
  • Ο άνθρωπος που μπορεί να απαντά στην ερώτηση «Ποιος είμαι;», μπορεί να ζει μία ζωή γεμάτη νόημα.
  • Συνεπώς, η αναζήτηση ταυτότητας είναι καθοριστικό ζήτημα στη ζωή μας.

Η ανθρώπινη ταυτότητα είναι μία σύνθεση στοιχείων που κάνουν τον κάθε άνθρωπο να νιώθει ξεχωριστό. Αυτά τα στοιχεία ενσωματώνονται στον άνθρωπο μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα του, με κορύφωση στην περίοδο της εφηβείας όπου η ανάγκη για τη διαμόρφωση της ταυτότητας είναι επιτακτική. Η ταυτότητα αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχει ο άνθρωπος για τον εαυτό του ως πρόσωπο και τη δυναμική της αυτό-αξίας του.

Η ταυτότητα έχει το παράδοξο ότι διαρκώς αλλάζει και ανανεώνεται και ταυτόχρονα έχει διαχρονικότητα. Η ταυτότητα μου είναι «εγώ, στο εδώ και τώρα», αλλά με την ιστορικότητα από το παρελθόν μου και με την προοπτική του μέλλοντος μου. Είμαι εγώ, πάντοτε εγώ, μα ποτέ ίδιος.