Ψυχολογία

«Grey Rocking»: απέναντι στη τοξικότητα

Τοξικοί άνθρωποι είναι άτομα που εκδηλώνουν με συνέπεια αρνητική, επιβλαβή ή καταστροφική συμπεριφορά προς τους άλλους.

Κοινά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που μπορεί να εμφανίζουν τοξικοί άνθρωποι:

Χειριστικότητα: Τα τοξικά άτομα χρησιμοποιούν συχνά χειραγώγηση και εξαναγκασμό για να ελέγξουν τους άλλους και να πάρουν αυτό που θέλουν.

Επικριτικότητα: Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με τους άλλους και να βρίσκουν γρήγορα σφάλματα ή ευθύνες. Μπορεί επίσης να είναι γρήγοροι να κρίνουν τους άλλους και μπορεί να κρατούν μη ρεαλιστικά ή άδικα πρότυπα.

Εγωκεντρισμός: Οι τοξικοί άνθρωποι συχνά δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες έναντι των άλλων και μπορεί να μην έχουν ενσυναίσθηση ή ανησυχία για τα συναισθήματα των άλλων.

Δράμα: Μπορεί να δημιουργούν ή να αναζητούν δράματα και συγκρούσεις και να επιδιώκουν την προσοχή και τη συναισθηματική ένταση.

Αρνητικότητα: Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια σταθερά αρνητική άποψη για τη ζωή και μπορεί να καταρρίψουν τους άλλους με την αρνητικότητα τους.

Ανειλικρίνεια: Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να λένε ψέματα ή να εξαπατούν τους άλλους για προσωπικό όφελος και μπορεί να είναι επιδέξιοι στο να κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις.

Κατηγορία: Αντί να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, οι τοξικοί άνθρωποι συχνά κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματα ή τα λάθη τους.

Ζήλια: Τα τοξικά άτομα μπορεί να ζηλέψουν τις επιτυχίες ή τα επιτεύγματα των άλλων.

Ναρκισσισμός: Μερικοί τοξικοί άνθρωποι παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, όπως η αίσθηση του δικαιώματος, η ανάγκη για θαυμασμό και η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους.

Παθητική-επιθετικότητα: Αντί να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους ή τις ανησυχίες τους, τα τοξικά άτομα μπορεί να χρησιμοποιήσουν παθητικές-επιθετικές τακτικές για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Απομόνωση: Τα τοξικά άτομα μπορεί να προσπαθήσουν να απομονώσουν τους στόχους τους από τους φίλους και την οικογένειά τους για να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω τους.

Γκρίζος Βράχος

Η Grey Rock Technique είναι μια στρατηγική για την αντιμετώπιση δύσκολων ή τοξικών ανθρώπων. Η τεχνική περιλαμβάνει το να γίνει κανείς συναισθηματικά αδιάφορος και βαρετός για το τοξικό άτομο, όπως ακριβώς θα ήταν ένας γκρίζος βράχος σε ένα τοπίο. Ο στόχος είναι να κάνετε τον εαυτό σας λιγότερο ενδιαφέρον για το τοξικό άτομο και να περιορίσετε την προσοχή και την ενέργεια που του δίνετε.

  • Θέστε ξεκάθαρα όρια και τηρήστε τα. Ενημερώστε το τοξικό άτομο ποια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή και ποιες συνέπειες θα προκύψουν εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τοξικό τρόπο.
  • Μείνετε ήρεμοι και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι όταν αλληλεπιδράτε με το τοξικό άτομο. Μην αντιδράτε συναισθηματικά στη συμπεριφορά τους και μην εμπλακείτε σε καβγάδες.
  • Κρατήστε τις απαντήσεις σας σύντομες και ουδέτερες. Αποφύγετε να παρέχετε προσωπικές πληροφορίες ή απόψεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει το τοξικό άτομο για να σας χειραγωγήσει ή να σας ελέγξει.
  • Μην προσπαθήσετε να συζητήσετε με το τοξικό άτομο ή να αλλάξετε τη συμπεριφορά του. Αποδεχτείτε ότι είναι αυτοί που είναι και ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις πράξεις τους.
  • Κρατήστε τις αλληλεπιδράσεις σας με το τοξικό άτομο στο ελάχιστο. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε την επαφή εντελώς.
  • Επικεντρωθείτε στην ευημερία και τα ενδιαφέροντά σας. Περάστε χρόνο με άτομα που είναι θετικά και υποστηρικτικά, ασχοληθείτε με χόμπι ή δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους και δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας.