Ψυχολογία

H Ψυχολογία της φιλίας

Η φιλία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν την ψυχολογική μας υγεία και ευεξία, καθώς και τη σωματική μας υγεία και ευεξία. Το να περνάμε χρόνο με τους φίλους μας απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο και μας κάνει χαρούμενους.

Πράγματι, οι καλές φιλίες μπορεί να είναι απαραίτητες για την ευημερία σε κάθε στάδιο της ζωής. Το να κάνεις φίλους είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά στην ανάπτυξή τους και στην ικανότητά τους να σχηματίσουν μελλοντικές σχέσεις. Και το θεμέλιο των παιδικών φιλιών μπορεί να ξεκινήσει με το παιχνίδι – το οποίο βελτιώνει τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Ο τρόπος που συνδεόμαστε με τους φίλους μας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνουμε ή καθώς η τεχνολογία ανοίγει νέους τρόπους σύνδεσης. Οι έφηβοι σήμερα μπορούν να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν με φίλους με τρόπο που δεν μπορούσαν οι προηγούμενες γενιές. Μπορεί να έχουν διαφορετικούς τύπους φιλίας, με ομάδες φίλων στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης – που μπορεί να επικαλύπτονται ή όχι.

Το να κάνεις φίλους ίσως γίνεται πιο δύσκολο όσο μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι αρχίζουν να περιμένουν ότι οι άλλοι θα τους αρέσουν λιγότερο από ό,τι στην πραγματικότητα. Μερικοί ψυχολόγοι έχουν μελετήσει πώς η συζήτηση με αγνώστους μπορεί να είναι πολύ πιο επιτυχημένη και ωφέλιμη από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι.

Κοινωνική σύνδεση και κατάθλιψη

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το να έχουμε υγιείς φιλίες θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία και να μας βοηθήσει να γερνάμε καλύτερα. Ορισμένες έρευνες έχουν εξετάσει εάν τα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, την επιβίωση της καρδιακής προσβολής, την κατάθλιψη και το άγχος. Τα κοινωνικά μας δίκτυα (οι δεσμοί που έχουμε) μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας, με ορισμένα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι συναισθήματα όπως η ευτυχία μπορούν να εξαπλωθούν μέσω ενός δικτύου.

Το να είσαι μέλος μιας κοινωνικής ομάδας, για παράδειγμα μιας λέσχης ή μιας ομάδας, μπορεί να έχει τα δικά της οφέλη για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η αίσθηση του ανήκειν και της φιλίας μπορεί να είναι το κλειδί για την κοινωνική μας ταυτότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν σχέσεις μεταξύ κοινωνικής διασύνδεσης και κατάθλιψης. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας χαμηλού επιπέδου ή στιγματισμένης μπορεί να βλάψει την υγεία, αλλά ταυτόχρονα αυτή η συμμετοχή στην ομάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, για παράδειγμα παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη.

Θεωρία επαφής

Η φιλία μπορεί επίσης να είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της κοινωνικής αρμονίας. Θεωρία επαφών – η ιδέα ότι η θετική επαφή, όπως οι φιλίες μεταξύ διαφορετικών ομάδων, μπορεί να προωθήσει θετικές στάσεις, έχει μελετηθεί ως ένας τρόπος μείωσης της προκατάληψης προς τους μετανάστες και προώθησης των διαπολιτισμικών σχέσεων.

Βιβλιογραφικές Πηγές:

  • Nehamas A. “On Friendship”
  • Britsh Psychological Society